Miliony korun ročně za veřejné osvětlení

Ostrava - Miliony korun ročně vydají na veřejné osvětlení velká města v Moravskoslezském kraji, náklady krajské Ostravy se blíží sto milionům a rostou kvůli zdražování elektřiny. Roční výdaje přepočtené na obyvatele tak jdou do stovek korun, zjistila ČTK od mluvčích jednotlivých měst.

Náklady na zajištění provozu veřejného osvětlení včetně elektřiny činí v Ostravě na jednoho obyvatele 313 korun za rok. V osmdesátitisícovém Havířově, druhém největším městě Moravskoslezského kraje, to je 184 korun a v šedesátitisícové Karviné přibližně 200 korun ročně, uvedli mluvčí.

Cena za elektrickou energii byla podle mluvčí ostravského magistrátu Andrey Vojkovské v letech 1998 až 2004 poměrně vyrovnaná a pohybovala se v průměru kolem 29 milionů korun ročně. „Po tomto roce se nárůstem ceny elektrické energie vyšplhaly náklady až na dnešních 50 milionů korun ročně. Cena za správu, opravy a údržbu od roku 1998 dosud je poměrně vyrovnaná a pohybuje se ročně v průměru kolem 40 milionů korun,“ uvedla Vojkovská.

Za posledních 15 let vzrostl v Ostravě počet světelných míst zhruba o 5000. Celková spotřeba však o tisíc megawatthodin ročně klesla. Nyní je ve městě 38.072 světelných míst, v podchodech a podhledech je 999 svítidel.

V Havířově je v současné době 6506 světelných bodů. Svítidel veřejného osvětlení ve městě je několik desítek typů. Havířovská mluvčí Eva Wojnarová uvedla, že svítidla se zdroji LED byla zatím použita pouze v pilotních projektech v menším rozsahu. V rozpočtu města pro letošní rok je na náklady na elektrickou energii a zajištění provozu veřejného osvětlení 14,5 milionu korun.

V Karviné je asi 5500 světelných míst různého stáří. Za údržbu veřejného osvětlení a elektřinu dá město dohromady zhruba 12 milionů korun za rok. „Nejstarší sloupy jsou ze druhé půlky 50. let minulého století a jsou zcela funkční a minimálně poruchové. Modernizujeme, co je možné, a to postupně, neboť je to velmi nákladné a úspory na elektřině se zase tak rychle nevracejí,“ uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

„Na náměstí ve Fryštátě, u zámku a v okolí máme po rekonstrukci historizující lampy - vypadají jako plynové lampy, leč jde o litinové sloupy a s klasickým typem luceren, ale na výbojky,“ doplnila Swiderová.