Na Seči se prolomily ledy pro vodáky

Skauti a Junáci z Ronova nad Doubravou v okrese Chrudim za mrazivého počasí připravili na sobotu a neděli 30. a 31. března za podpory milovníků vodních zážitků a sponzorů již třetí ročník vodáckého sjezdu řeky Chrudimky se startem přímo pod tělesem Sečské hráze.

Vodácká akce měla zapadat do symbolů Velikonoc a vítání jara, ale letos tomu tak nebylo. Teplé počasí příznivcům a přátelům loděk a lodiček vůbec nepřálo, protože po ránu byla teplota ovzduší na Seči mínus 3 stupně Celsia, všude byl sníh a řeka Chrudimka včetně přehrady byla zcela zamrzlá. Sluníčko zpočátku nechtělo ukázat svoje paprsky, ale přeci jen trochu zmoudřelo a vysvitlo. Do loňského vodáckého sjezdu řeky to mělo hodně daleko, tenkrát byla tepleji…

Před devátou hodinou se začalo s napouštěním koryta řeky Chrudimky ze Sečské přehrady. Pro milovníky vodního sportu, přírody a mnoha dalších zážitků se začal plnit sen o tom, že se letos mohou konečně prvně svézt na svých miláčcích.

„Teplota vody je mírně pod nulou, plocha přehrady je zcela zamrzlá a všude sníh. Kolem deváté hodiny jsem otevřel první šoupě a potom ještě další, aby se naplnila řeka. Po dobu vodáckého sjezdu bude voda vytékat z přehrady do deseti kubíků vody za vteřinu. Za tu dobu voda v přehradě klesne asi jen o 25 cm.“, sdělil mimo jiné hrázný na Sečské přehradě, Vladimír Stárek.

Tímto aktem byly na Sečské přehradě a na řece Chrudimce prolomeny ledy a vodáci a příznivci lodiček, kajaků a pramic kolem jedenácté hodiny vstoupili do klidné řeky Chrudimky.

„Počasí nám letos nepřeje, ale sluníčko trochu všem ukázalo sílu a je zde tepleji. Po ránu jsem si myslel, že budu muset vzít sekeru a jít rozbíjet ledy na řece. V první den sjezdu se zde sešlo více jak 200 vodáků. Řeka Chrudimka je klidná voda, mohou zde jezdit i začátečníci. Start je pod přehradou a délka trasy je kolem 10 km s cílem u mostu v “Mezisvětí„. Tímto chci ještě pozvat vodáky a milovníky vody na další akci, je to vlastně “Odemykání řeky Doubravy„ v Pařížově příští sobotu“, sdělil kromě dalších sportovních a společenských akcí vedoucí Skautů a Junáků v Ronově nad Doubravou, František Bobr Zvěřina.

Prvním, kdo vstoupil do studených vod řeky Chrudimky se svoji lodičkou, byl Milan Balcar z Pardubic a k tomu sdělil. „Už se moc těším a jsem celý nedočkavý, abych se svezl, je to trochu malá příprava na velké řeky.“ Postupně do vod vstoupilo za první den víc než 200 vodáků s lodičkami a s pozdravem ahooooj.

Pavel Kalina