Zastupitelé Frýdku-Místku rozhodli o nové hale Polárka. Stavba začne během několika týdnů

Frýdek-Místek - Zastupitelé Frýdku-Místku rozhodli o výstavbě nové víceúčelové haly Polárka, která nahradí chátrající dominantu města. Zbourání monumentální sportovní haly ze sedmdesátých let minulého století, které prosazuje vedení magistrátu, už nic nestojí v cestě.

Město tvrdí, že stavba nového multifunkčního centra bude levnější než rekonstrukce rezivějící staré haly. Odpůrci likvidace neuspěli s návrhem, aby byla zařazena mezi kulturní památky. Proti bourání se stavěla i opozice. Kritizovala, že město se chce kvůli investici zadlužit. Nápad srovnat starou halu se zemí se nelíbí některým architektům, ale i lidem, kteří  ji pomáhali v takzvaných akcích Z stavět. Na protest proti záměru vznikla petice.

Většina zastupitelů se přesto vyjádřila pro halu novou, která bude pro dva a půl tisíce diváků. Na náklady stavby schválili firmě Sportplex Frýdek-Místek účelovou investiční dotaci.

Víceúčelová sportovní hala ve Frýdku-Místku
Zdroj: ČT24

„Náklady na výstavbu Polárky byly podle projektové dokumentace vyčísleny na 376 milionů korun. V elektronické aukci se nám ale podařila vysoutěžit cena 284 milionů. Rekonstrukce současné haly by byla nákladnější a stále by nebyla víceúčelová, nenabídla by multifunkční možnosti jako hala nová a náklady na provoz by byly vyšší,“ uvedl primátor Michal Pobucký. Polárka nabídne kromě ledové plochy kurty pro badminton, stolní tenis a samostatně přístupnou střelnici. „Samozřejmostí bude moderní zázemí pro sportovce, účinkující, návštěvníky i zaměstnance. Chybět nebude restaurace s výhledem na ledovou plochu, šatna pro veřejné bruslení s půjčovnou bruslí,“ doplnil primátor.

Stavba by měla začít neprodleně. O tom, kdy se začne bourat hala stará, zatím není definitivně jasno. Nové stavbě překážet nebude, protože nebude na stejném místě, ale severovýchodně od ní.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)