Národní památkový ústav Olomouc mění adresu

Olomouc - Olomoučtí archeologové budou mít nový depozitář a v něm konečně dostatek prostorů pro svoje nálezy. Zatím je totiž skladují v tisícovkách beden od banánů, po kancelářích a chodbách památkového ústavu. Výsledky čtyřiceti let bádání přitom potřebují speciální podmínky. Nová budova za 30 milionů by se měla začít stavět ještě letos.

Jedná se  o sta tisíce střepů, kousky kovů, dlažby nebo kůže, kosti, zuby. Olomoučtí archeologové za čtyřicet let bádání stihli ze země pod Olomoucí a okolními městy vyzvednout nepřeberné množství nálezů. Mají je v bednách od banánů téměř všude.  

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Olomouc je totiž po Praze druhou nejvýznamnější památkovou rezervací v Česku a z archeologického hlediska se té pražské dokonce vyrovná. Jen díky rekonstrukci Dolního náměstí přibylo v kancelářích několik set nových krabic. „Samotné krabice nesnáší vlhkost a i materiál by mohl začít plesnivět, mohly by ho napadnout houby,“ uvedl Pavel Šlézar, vedoucí odboru archeologie NPÚ Olomouc.

Archeologům se teď, po několika letech, podařilo získat od ministerstva kultury peníze na novou budovu. Začít stavět by se mělo už letos. Nový depozitář vyroste ve Wittgensteinově ulici v Olomouci. Už teď jsou v těchto dvou budovách tisíce krabic s nálezy, které jsou uskladněny v provizorních podmínkách. Podle archeologů je problém v krabicích nálezy vůbec dohledat, natož provádět nějaká seriózní bádání.

Na nový depozitář s badatelnou se proto bez nadsázky všichni olomoučtí archeologové těší. Sta tisíce nálezů by se sem mohly přesunout už v průběhu příštího roku.