Premiéra hry Trable s Harrym v Národním divadle moravskoslezském

Ostrava - V Národním divadle moravskoslezském chystají Trable s Harrym - detektivku naruby, ve které se k vraždě hlásí hned několik obyvatel malého městečka. Novela Jacka Trevora Storyho, podle které vznikla nová adaptace, nadchla svého času i Alfréda Hitchcocka, který podle ní natočil mysteriózní komedii.

Děj se odehrává na podzim v padesátých letech minulého století. Idylu na malém městě narušuje od prvních vteřin pohozená mrtvola.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Najednou se z ničeho nic objeví mrtvola muže a kolem toho se odehrává celý děj. Všichni s ním nějak přišli do kontaktu a myslí si, že mu nějak ublížili,“ uvedla herečka Andrea Mohylová. Floutek Harry, který nikomu nechybí, se tak pro mnohé obyvatele stává důkazem, který se musí zničit. Znovu zakopán je během hry minimálně čtyři krát.   

Podle režiséra Jakuba Nvoty jsou dialogy vedené v dobrém anglickém humoru, velmi suše, odtažitě a bez emocí. V kontrastech se události glosují. 

Vyšetřování vraždy na malém městečku Sparrowsvick připomíná svou atmosférou i něco ze seriálu TwinPeaks. „Je to svět sám o sobě, můžou se tu dít podivné věci, zkrátka je to území, kde se ještě dá věřit na přízraky a na podivné události,“ upřesnil režisér.

 Do role vláčené mrtvoly obsadil režisér rekvizitáře a bývalého člena baletního souboru. 

Na to, kdo nebo co může za smrt Harryho, si musí diváci počkat do čtvrtka 4. dubna, kdy má černá komedie v Divadle Antonína Dvořáka českou premiéru.