Ransdorf: Eurozóna přežije, její demontáž by stála víc

Praha - „Cíle EU jsou správné, bohužel metody jsou někdy vedle,“ myslí si europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). S evropskou vlajkou nad Pražským hradem, stejně jako s podpisem ESM, proto nemá problém. Dobrou myšlenkou je podle něj i společná evropská měna. „Euro je úspěšné,“ myslí si Ransdorf, který je zároveň přesvědčen, že eurozóna má šanci na přežití. „Náklady na demontáž eurozóny by byly větší než náklady na její udržení,“ uvedl europoslanec.

Záchrana Řecka? Žádný problém!

„Řecko nemá, co by kromě Metaxy, oliv a chalvy vyváželo,“ hodnotí Ransdorf řeckou ekonomiku, která podle jeho názoru má velice slabý exportní výkon. Přesto považuje europoslanec řešení řecké krize za snadné, tedy pokud by se na něm dokázaly dohodnout významné evropské země se Spojenými státy. Řecko totiž investuje obrovské prostředky do zbrojení. „Záchrana Řecka by byla poměrně jednoduchá, kdyby EU a USA donutily Turecko, aby se zavázalo, že Řecko nenapadne. Řecko by pak prostředky na zbrojení mohlo dát na sanaci dluhu,“ vidí Ransdorf jednoduché řešení, které ovšem podle něj naráží na fakt, že většinu zbraní Řekům dodávají právě Spojené státy a Německo.

Kypr: Plyn by mohl pomoci, změnit ekonomickou strukturu je problém

Mnohem složitější je podle Ransdorfa situace na Kypru, který má obrovský bankovní sektor, jehož aktiva dosahuje až osminásobku HDP země. Europoslanec nesouhlasí se zásahem do vkladů v kyperských bankách tak, jak proběhl, jako lepší řešení by viděl půjčku ostrovu, který by ji mohl splácet například formou poskytnutí dočasné kontroly nad nově nalezenými ložisky ropy u kyperského pobřeží. „Plynová ložiska by stačila na vyřešení kyperské krize,“ myslí si Ransdorf.

Naopak dlouhodobá změna struktury kyperské ekonomiky je podle Ransdorfa téměř nemožná. „Mají tam jen turistický ruch a bankovní sféru,“ uvedl europoslanec, který se zastal kyperské komunistické strany AKEL, jíž se právě tuto ekonomickou strukturu vyřešit nepodařilo.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Duchem Evropské unie je kompromis

Společný evropský trh, přestože není dokonale propojený, má podle Ransdorfa obrovský potenciál, například v oblasti výzkumu, kde se v mnoha oblastech stále řadí ke světové špičce. Naopak některé mechanismy, které rozvoj Evropy brzdí, lze podle Ransdorfa velice rychle změnit, takovým příkladem je i nedostatečná spolupráce soukromého a veřejného sektoru.

„Miloš Zeman nikdy nebyl ničím lokajem, proto ani teď není lokajem Evropské unie,“ myslí si Ransdorf o prezidentovi, který dnes na Pražském hradě vyvěsí vlajku EU.

Velkým problémem Evropské unie podle Ransdorfa je to, že v ní neexistuje společná fiskální politika, protože každá měna by měla být podpořena politikou jak monetární, tak právě i fiskální, hlavně daňovou. Europoslanec nicméně věří, že k rozumnému kompromisu, přibližujícímu Evropu ke koordinovanému daňovému systému, časem dojde. „Duch EU je kompromis,“ připomněl Ransdorf s tím, že pro kompromisní řešení je vždy třeba více času.

„Já jsem pro Evropskou unii na způsob volné federace,“ uvedl Ransdorf. Jádrem takové federace by podle něj byl konzultační mechanismus, který by pomáhal jednotlivým zemím, do jejich rozpočtů nebo třeba energetické politiky by unie ale nezasahovala.