Za loupežnou vraždu důchodce si obžalovaní odpykají celkem 24 let vězení

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci potvrdil tresty za brutální loňské loupežné přepadení a vraždu dvaaosmdesátiletého důchodce z Prostějova. Bývalý prostějovský taxikář Roman Mička, který starého muže podle soudců udusil, si odpyká ve vězení 18 let, jeho komplic David Brauner šest roků.

Obžalovaní se na přepadení předem domlouvali a připravovali. Z vyšetřování i jednání u soudu vyplynulo, že počítali s tím, že u důchodce najdou peníze, zlaté mince, případně vzácné známky, které sbíral.

Do mužova byt v Okružní ulici se vetřeli pomocí lsti. Sehnali si montérky jedné prostějovské firmy a tvrdili, že v jeho bytě potřebují něco opravit. Místo toho žádali, aby jim vydal peníze. Špatně pohyblivý starý muž, který chodil o berlích, kladl odpor. Odmítl vydat peníze a bránil se. Podle soudu oběť nejdříve srazil několika ranami pěstí k zemi sedmatřicetiletý Brauner, který si pak na ni klekl. Když ničeho nedosáhl, z bytu odešel.

Zůstal dvaapadesátiletý Mička, který důchodce udusil. I když sousedé slyšeli rány a telefonovali pro pomoc, vrah bez problémů odešel ještě před příchodem policistů pryč. Do týdne však byli oba muži ve vazbě. Do pátrání se zapojila i veřejnost, pomohl také prostějovský novinář, kterému obžalovaný Brauner udal svého komplice.

Soudce Tomáš Kurfiřt, který se případem zabýval, označil vraždu za zvlášť bezostyšný a odporný čin.