Odeznívající chřipková epidemie byla atypická

Moravskoslezský kraj - Chřipka a virové onemocnění tradičně nejvíc potrápily děti. Podle pediatrů byly letos spojené hlavně s vysokými horečkami a dlouhotrvající léčbou.

Podle dětské lékařky byly rozšířené atypické viry, které jsou těžko zachytitelné a antibiotika, která běžně fungují, nezabírala. Chřipková epidemie na severu Moravy už odeznívá.

„V současné době se jako nejčastější onemocnění objevuje virus chřipky typu B, což je rozdíl, protože když začala epidemie na začátku roku, tak jednoznačně převládal virus chřipky A typu H1N1,“ upřesnila Irena Martínková z Krajské hygienické stanice MS kraje.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Krajští hygienici letos v Moravskoslezském kraji evidovali 88 závažných případů chřipky, z toho 20 lidí zemřelo.

Jednalo se o případy, které vyžadovali intenzivní péči na ARO nebo JIP. V devadesáti procentech to byly lidé, kteří trpěli kardiovaskulárními onemocněními nebo třeba diabetikové. Právě kvůli přenosu virů na takto nemocné byl v průběhu února ve většině nemocnic v kraji vyhlášen zákaz návštěv.

„Nejvíc ohrožení onemocněním chřipkou jsou lidé, kteří jsou primárně nemocní, tzn. po operaci, kardiaci, lidé, kteří leží na geriatrickém oddělení či malé děti na pediatrii,“ uvedl Tomáš Nykel, ředitel Městské nemocnice Ostrava.

Proti chřipce ve v České republice očkovaných je pouze pět procent lidí, v rizikové skupině chronicky nemocných a seniorů pak dvacet procent. Podle hygieniků přitom může právě očkování zabránit komplikacím a těžkému průběhu nemoci.