Pomoci musela až Národní rada zdravotně postižených

Moravskoslezský kraj - Vladimír Lipina je nevidomý, přesto nemá podle úřednice nárok na příspěvek na péči ani na průkaz pro zdravotně postižené.

Půl roku nahrazuje panu Vladimírovi oči jeho dcera. Často s jedenácti měsíčním synem v náručí. Stará se o něj, vozí ho k lékaři i na úřady. Markéta dostává jen rodičovský příspěvek, její otec invalidní důchod. Nedostali ani průkaz pro zdravotně postižené.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Nemáme vůbec nic. Na úřadě mi řekli, že nemáme přiznaný příspěvek na péči, takže nemůžeme dostat průkazku,“ uvedla dcera Markéta Lipinová.

Po odvysílání naší minulé reportáže se ozvala Národní rada zdravotně postižených. „Reagovali jsme na reportáž z jednoho prostého důvodu. V odvolání již nebývá možnost dalšího právního kroku. Ta však existuje. Jedná se o správní žalobu,“ uvedla Markéta Dunděrová, poradkyně Národní rady zdravotně postižených. To ale Lipinovým nikdo neřekl.

Podle slov poradkyně tam lze napadnout závěr. Pan Lipina, který se na tento hendikep adaptuje, budete pořád dopomoc při zvládání základních lidských potřeb potřebovat.

Poradkyně jsou přesvědčené, že právě tento fakt by měl u nezávislého soudu uspět. 

Do kanceláře už Markéta s otcem osobně nemusí. Všechny potřebné dokumenty pošle mailem a poradkyně národní rady zdravotně postižených připraví do konce týdne správní žalobu.