Sen noci svatojánské bude mít v Ostravě světélkující výpravu

Ostrava - Slovenský režisér Peter Gábor nastudoval s činoherním souborem Národního divadla moravskoslezského nejslavnější komedii Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Napsal ji na konci 16. století a měla údajně úspěch už za dramatikova života, hrál ji i pro krále Jakuba. „Shakespeare nás vtáhne do bláznivé noci plné zázraků, ve které dostávají prostor naše nejskrytější touhy a představy,“ shrnul režisér Gábor, který říká, že Shakespeare obsadil do hlavní role tohoto díla Lásku.

A tu se v ostravské inscenaci pokusí ztvárnit Aleš Bílek, Ivan Dejmal, Igor Orozovič, Veronika Lazorčáková, Petra Lorencová, Vladimír Čapka, Tomáš Jirman, Lada Bělašková a další herci.

Vedle nesporných kvalit, půvabu a hravosti slavného alžbětinského díla, se mohou diváci těšit na překlad Martina Hilského, na původní hudbu Vladimíra Franze nebo na světélkující výpravu Kataríny Holkové.

„Scénografie je postavená na fragmentech, které se v kouzlení se stíny otáčejí a pulzují v otevřeném prostoru. Na scéně jsem použila linky jako rastr do kruhu, něco jako halucinogenní kino. Jde o větvení stínů a větvené clony barev, jejichž spletitost tvoří les,“ vysvětlovala scénografka a kostýmní výtvarnice Katarína Holková. Na točně bude namalovaná mandala, která vynikne jen při UV osvětlení. „Je to jakýsi pořádek, který bude narušen poté, co uvidíme milenecké orgie, které se odehrávají v bonbónu, v listí a ve vyschlém jezírku,“ popisovala výtvarnice, které je také autorkou kostýmů.

„Tématem oděvů je hédonismus spojený s individuálností. Každý herec má své fyzické danosti, kterým se přizpůsobuje zbarvení. Inspirovaly mne také květy jako afrodiziaka. Možná je celá hra cestováním ve spánku, víly uhlazují cestičky lásky,“ líčí umělkyně.

První premiéra bude v Divadle Jiřího Myrona 11. dubna, druhá 13. dubna v 18.30.