Na Olomoucku dál bojují se sněhem

Olomoucko -  Vzpamatovává se z další sněhové kalamity. S přívaly sněhu si museli poradit jak obyvatelé výše položených obcí, tak hlavně silničáři. Během dne zůstaly kvůli závějím uzavřené ještě tři komunikace. Pomocí fréz a těžké techniky se je podařilo postupně zprovoznit.

Lopatu do ruky a už po třetí odhazovat závěje sněhu -tak se do dnešního rána probudil Jan Stodůlka z Kyžlýřova. Podle slov obyvatel této obce, kdo nemusel, nejezdil a dobře věděl proč.

V nedalekém Potštátě napadlo patnáct centimetrů. Ke slovu tak musela opět přijít sněžná fréza. Ještě včera byla cesta mezi Potštátem a Kyžlířovem úplně zavátá. Silničářům se ji podařilo prohrnout až dnes dopoledne. I dnes měli plné ruce práce. Prohrnout museli ještě tři uzavřené cesty na Prostějovsku a Olomoucku. Stále jsou vidět dva až tři metry vysoké bariéry odfrézovaného sněhu.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Extrémně dlouhá zima a kalamity teď mohou za to, že si budou muset řidiči zvykat na značky – pozor výmoly nebo výtluky. V současné době se silničáři věnují jen zimní údržbě. Opravy děr a značek teď nejsou možné. 

Cestáři totiž přečerpali o padesát procent výdaje určené pro zimní údržbu a budou tak muset šetřit v létě.

Prioritu podle cestmistrů mají silnice druhých tříd a zejména ty s větším provozem. Kdy se do oprav rozbitých vozovek pustí, podle nich záleží hlavně na počasí. Při látání děr totiž nesmí být pod nulou.