Dlouhá zima může ublížit ptákům

Přerovsko a Olomoucko - I přes vydatné sněžení a teploty, které se v posledních dnech pořád drží kolem nuly, se na Přerovsku a Olomoucku objevili první čápi. Podle ornitologů pravděpodobně ještě tolik sněhu nikdy neviděli. Pokud se ale v nejbližších dnech neoteplí, můžou mít problém s hledáním potravy a hrozí, že by mohli uhynout.

Čáp na zimu odlétá do střední a jižní Afriky kvůli tomu, aby se vyhnul mrazivému počasí a sněhu. K nám se běžně vracívá na přelomu března a dubna. Správný čas pozná podle toho, že se začnou prodlužovat dny. Kdyby ale tušil, jaké je tady počasí, pravděpodobně by na jihu ještě zůstal.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Podle ornitologů někteří ptáci vidí sníh poprvé, protože se s ním určitě po cestě nesetkali. Zima jim bude, ta jim ale tolik nevadí. Horší je hlad. Když nenajdou potravu, mohli by uhynout. Živí se totiž hlavně hmyzem nebo obojživelníky a ti zatím nejsou. Zbývá jim proto lovit myši nebo hraboše na polích. Ti jsou ale často pod sněhem.

Na Přerovsku hnízdí zhruba dvacet čapích párů. Zatím jich sem z Afriky přiletěla ani ne polovina. U Bečvy v Přerově dnes pozorovatelé viděli i první jarní vlaštovku. Další by měly přiletět až koncem dubna.

U Bečvy v Přerově už se objevili i další poslové jara – konipasi. Problém ale mají všichni stejný. Kvůli sněhu a zimě je bude brzy trápit hlad.

Vydáno pod