Jícha v Brně zářil a házenkáři v důležitém souboji o Euro zdolali Němce

Brno - Čeští házenkáři zvládli v Brně první utkání dvojzápasu s Německem o účast na evropském šampionátu v roce 2014, když porazili pátý tým z letošního světového šampionátu 24:22. Svěřenci trenéra Vladimíra Habra převrátili souboj na svoji stranu fantastickým výkonem ve druhém poločase. Odveta se hraje v neděli v německém Halle.

Český celek je po polovině odehraných zápasů v druhé kvalifikační skupině druhý za stoprocentně úspěšnou Černou Horou a před třetími Němci má dvoubodový náskok. Na šampionát projdou dva týmy, už v neděli Češi mohou slavit v případě výhry v odvetě v Halle.

Češi dokázali německý celek porazit podruhé za sebou, vloni tohoto soupeře zdolali na mistrovství Evropy v Srbsku. V úvodu to přitom na triumf domácího výběru nevypadalo. Ještě než se Češi stihli ve vyprodané brněnské hale rozkoukat, prohrávali 0:3 a celý první poločas pak museli dotahovat.

No comment: Atmosféra na zápase Česká republika - Německo (zdroj: ČT24)

Přestože v německé sestavě chyběl defenzivní lídr a kapitán Roggisch, favorit dobře bránil a českému týmu se v útoku ze začátku nevedlo. Ve střední části první půle téměř deset minut střelecky mlčel, od dvacáté minuty ale výrazně pookřál.

Taktovku převzal Filip Jícha, jeden ze sedmi legionářů hrajících v Německu, a ještě do přestávky dokázal vyrovnat. Opora Kielu skórovala jen za první půli sedmkrát.

Rozhovor s Filipem Jíchou (zdroj: ČT24)

Po návratu ze šatny český celek na soupeře vlétl a změnou taktiky jej zcela zaskočil. K výbornému výkonu se rozehrál Roman Bečvář a Češi během chvilky získali tříbrankový náskok. Výborně kombinovali, předvedli několik pohledných akcí do křídel a v polovině druhého dějství také zásluhou skvělých zákroků brankáře Petra Štochla odskočili překvapeným Němcům až na rozdíl šesti gólů.

Hosté však ukázali, proč patří k evropské špičce. Začali osobně bránit Jíchu a český náskok se povážlivě ztenčoval, byť Štochl dělal mezi tyčemi, co mohl. Minutu před koncem snížili Němci na rozdíl jediné branky, drama ale vzápětí na druhé straně odmítl Jícha.

Vyzdvihl hlavně výkon v obraně a famózního Petra Štochla v brance. „Abych byl upřímný, spolupráci brankáře a obrany máme na světové úrovni. Dopředu je to horší. Když jeden z komponentů obrana - brankář nevyjde, vyhrávat můžeme jen těžko. Ale dnes jsem rád, že jsme to zvládli. “ řekl s důrazem Jícha.

Rozhovory s hráči a trenérem Jaroslavem Hudečkem o atmosféře (zdroj: ČT24)

ČR - Německo 24:22 (10:10)

Sestava ČR: Štochl, Galia - Bečvář, Dostalík, Horák, Hrstka, Jícha, Juříček, Jurka, Kasal, Kubeš, Motl, Mráz, Sobol, Stržínek, Šulc. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 2/0. Vyloučení: 3:3. Diváci: 3000.