Velikonoční veselice v Mníšku pod Brdy

V neděli 31. března proběhl na zámku Mníšku pod Brdy 12. ročník Velikonoční veselice s kuřetem. Přestože počasí nevybízelo k výletu, na nádvoří i v předzámčí Mníšku se chvílemi nedalo ani projít. Akci na podporu sbírky Pomozte dětem navštívilo na 4000 návštěvníků. Během Velikonoční veselice s kuřetem se v Mníšku podařilo na konto sbírky Pomozte dětem získat částku přes 8 a půl tisíce korun, což činí o téměř 3 tisíce více než v loňském roce.

Pro malé i velké návštěvníky byl připraven bohatý program. Klukům se líbila vystoupení šermířské skupiny Alotrium, holčičkám zase tanec skupiny Iris. Dospělí se zaposlouchali do hudby skupiny Balzám a k tomu se zahřívali dobrým nápojem. Po celý den probíhal dobový jarmark a každý si mohl nakoupit podle svého výběru. Také v zámeckém parku bylo rušno. Staromníšecká pouť s nejrůznějšími hrami a kejklemi, kterou přichystal spolek Rorejs, předcházely Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s. nebo čtení z Bible.

Rodiny s dětmi mohly zavítat do výtvarného ateliéru, na Velikonoční prohlídky s Jarní paní a zejména do nově otevřeného Kouzelného sklepení. Tam provádí Modrá víla, která děti seznámila s dalšími pohádkovými bytostmi, co se tam zabydlely. S princeznou Růžičkou, panem králem, starou ježibabou nebo třeba s břišní tanečnicí, která umí tančit s hadem. Hadovi děti vymýšlely jméno. A padly zajímavé tipy. Had Syčák, had Slizák nebo hodná paní hadová Majdalenka. „Velikonoční veselice v chladném počasí neztratila nic na svém kouzlu a umožnila lidem s velkým srdcem přispět na dobrou věc, na pomoc dětem,“ řekla kastelánka Jana Digrinová.

Nedělní Velikonoční veselice přinesla na konto Pomozte dětem téměř o tři tisíce korun více než vloni. Celkem se vybralo přes osm a půl tisíce korun. Žluté kuře toho v neděli hodně naběhalo, ale vyplatilo se to. 

„Rádi bychom všem, kteří přispěli na konto Pomozte dětem, poděkovali, a pozvali je na příští veselici, která bude opět pomáhat, ale také bavit,“ řekla jedna z organizátorek Ivana Černá.

AVÍZO: Víkend v Mníšku

V sobotu a neděli 6. a 7. dubna 2013 jsou připravené oblíbené Pohádkové prohlídky pro děti. Děti budou pověřeny detektivním pátráním a dostanou důležitý úkol. Najít všechny pohádky, které se nám na zámku ukryly. V každé místnosti je přichystána indicie, předmět z pohádky, podle které jistě vše snadno poznají. Na prohlídky je třeba se rezervovat na tel. 318 590 261.

Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Anna Čelouchová

Možnosti prohlídek zámku v dubnu

Zámek Mníšek pod Brdy má od dubna otevřeno, kromě pondělí, po celý týden. Nabízí přebohatě zařízené interiéry z dob posledních majitelů. Prohlídka zámku je rozdělena do dvou tras – reprezentačních pokojů a soukromých komnat posledních majitelů. Místnosti jsou zařízené podle dobových fotografií tak, jak vypadaly v době před 100 lety.

„Prohlídky na sebe časově navazují, a tak si návštěvník může pohodlně prohlédnout celý zámek za hodinu a deset minut,“ prozradila průvodkyně Anna Čelouchová.

O víkendech kromě klasických tras nabízí Mníšek také prohlídky přizpůsobené dětem ve věku od 3 do 9 let. Na Pohádkové prohlídce děti s rodiči navštíví reprezentační sály a přitom si připomenou své znalosti pohádek. V každé místnosti se jedna ukryla a děti mají důležitý úkol.  Všechny je musí vypátrat. Kdo zná Tajtrlíka, Leontýnku nebo Trautenberka, ten jistě nebude mít problém. A pokud ano, poradí mu průvodkyně v pohádkovém převleku. Ta si povídá s dětmi tak, aby je to bavilo, prohlídka se jim líbila a odnesly si pěkný zážitek. Děti si mohou zabrnkat na piáno nebo zazpívat písničku.

Od 31. března je navíc na zámku nejen pro rodiny s dětmi nově zpřístupněno Kouzelné sklepení. Po romantickém točitém schodišti zavede Modrá víla návštěvníky do tajemných sklepních prostor. Tam vstoupíte do pohádky a ocitnete se v království plném velkých pohádkových loutek.

Čeká vás seznámení se zlou ježibabou a hodným čertem, starým vodníkem a mladou Jezerní vílou, krásnou princeznou, panem králem nebo třeba orientální tanečnicí. Ta drží na klíně velkého hada, se kterým kdysi tančila. „Jeden malý návštěvník nám hada pokřtil a pojmenoval ho Syčák,“ doplnila Anna Čelouchová.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy