Polsko chce důkazy, že nevyhovující koňské maso bylo z Polska

Ostrava - Polské koňské maso obsahující lék proti bolesti fenylbutazon objevili kontroloři v řeznictví Milana Gebauera v centru Ostravy. V úterý mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben řekl, že výseková konina s fenylbutazonem pocházela z Polska. Podle Dubna polské koňské maso obsahovalo 10,5 mikrogramu léku na jeden kilogram. Polské veterinární úřady žádají důkazy o tom, že v Česku objevené koňské maso obsahující analgetikum pochází právě z Polska.

„Považujeme českou informaci o původu masa za předčasnou, neboť Češi sami přiznávají, že teprve budou pátrat potom, odkud se k nim maso dostalo,“ řekl podle čtvrtečního vydání bulvárního listu Fakt hlavní polský veterinář Janusz Zwionzek. A dodal, že doposud nedostal z České republiky vyžádané údaje o původu.

Fenylbutazon je lék tišící bolesti. Dostihovým koňům se podává ústně, ve formě injekcí nebo mastí. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu.

Zákony Evropské unie zakazují jakékoliv množství tohoto léku v mase. Ostravskému řezníkovi ho dodala firma Kacprzyk z Polska. Majitel řeznictví chce za svým polským obchodním partnerem zajít a celou věc řešit.

V polovině ledna ve Velké Británii a v Irsku vyvolalo skandál několik případů záměny hovězího masa za koňské v lasagních a hamburgerech a podobné případy se později objevily ve více než deseti zemích Evropy, včetně České republiky. Koňské maso není samo o sobě nijak závadné, jeho nepřiznané nahrazování za hovězí je ale klamáním spotřebitele.