Zlín přehrál Třinec a čeká ho finálová bitva s Plzní

Třinec - Hokejisté Zlína budou hrát po osmi letech finále extraligy. Nejlepší tým dlouhodobé části dovršil postup vítězstvím 4:3 v šestém semifinálovém utkání v Třinci a na ledě Ocelářů tak vyhrál všechny tři zápasy v sérii. Prvními dvěma góly v play-off se o dnešní vítězství zasloužil probuzený střelec Jaroslav Balaštík. Třinec obsadil v konečném pořadí extraligy čtvrté místo za pražskou Slavií a o šest příček vylepšil svoje loňské umístění.

Zlínští trenéři roztrhali před šestým utkáním útočné formace a nově sestavená první řada se uvedla gólem už v 25. sekundě. Po rychlé akci a střele Veselého se puk odrazil od Hamerlíkova betonu k Leškovi, který ho zblízka usměrnil do branky. Po takovém začátku domácí zůstali několik střídání jako opaření a v třetí minutě jenom přihlíželi, jak Čech po dalším brejku orazítkoval tyčku. Hlavy začali Oceláři zvedat v půlce první dvacetiminutovky. Klimenta v úvodní přesilovce nemohl mít lepší palebnou parketu, ale úplně sám z mezikruží přestřelil. Vychýlená muška se domácích držela jako klíště.

Při 72 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, v jejímž závěru dokonce hostující Čajánek musel bránit bez ztracené hole, sice ostřelovali Sedláčka, ale v obrovské šanci Polanský znovu minul. Slezané pak stále byli nebezpečnější, hostující branka však byla jako zakletá. Po průniku v oslabení ji minul Roth stejně jako Ovčačík, který v přečíslení napnul jen boční síť. Hostům patřil rovněž nástup do druhé třetiny. Balaštík nejprve za Hamerlíka puk neprotlačil, ale vzápětí přesným švihem do horního růžku v 25. minutě přece jen zlomil svůj střelecký půst v play-off.

Domácím se vyplnil nejhorší možný scénář a museli dotahovat dvougólovou ztrátu. Gól z ní ale rychle umazal v 27. minutě Bonk, jenž přehodil ležícího Sedláčka. Do zlínské defenzivy se však Třinec i poté znovu dostával lopotně. V naději ho naopak musel udržet Hamerlík, který v 35. minutě chytil Okálovi po Rothově faulu trestné střílení. Domácí se snažili oplatit stejnou mincí, Orsavův povedený průnik ale zastavil Sedláček a stoprocentní příležitost pohřbil ve 42. minutě Peterek, který po parádní akci a bekhendové kličce mířil vysoko nad.

Třinecké hazardování s šancemi vyvrcholilo Růžičkovou nepřesnou ránou a z protiútoku Balaštík svým obávaným švihem zavěsil podruhé. Když o 50 sekund později Okál čtvrtým gólem vyhnal Hamerlíka na střídačku, domácí sen o zvratu v sérii se hroutil. Závěr však Třinečtí odehráli naplno a nebyli daleko od senzace. Zíb šťastným způsobem snížil a Peterek 92 sekund před koncem řádné hrací doby dotáhl na rozdíl jediné branky. V závěrečné minutě domácí odvolali gólmana a Růžička se objevil ještě v poslední možnosti, ale z brankoviště minul.

HC Oceláři Třinec - PSG Zlín 3:4 (0:1, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 27. Bonk (Roth, M. Růžička), 55. Zíb, 59. Peterek (Orsava) - 1. Veselý (Leška, Ondráček), 25. Balaštík, 49. Balaštík (Čech), 50. Okál (Čajánek). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4806. Konečný stav série: 2:4.

Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Lojek, Ovčačík - M. Růžička, Bonk, Rákos - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Orsava - Rufer, Matuš, Ostřížek. Trenéři: Turek a Janků.

Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Horák, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Ondráček, Leška, Veselý - Okál, Čajánek, Čech - Balaštík, Melenovský (31. P. Sedláček), Köhler - Šlahař, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Josef Turek (Třinec): „Hned první střídání jsme dostali gól a pak jsme se do toho nemohli dostat. Kotouče se více odrážely k soupeři, nebyli jsme produktivní v koncovce a zápas se nám moc nepovedl. Celé utkání jsme se ale snažili a hráčům nemám co vytknout. Znovu se nám však nedařilo překonat výborného Sedláčka. Závěr už bohužel přišel pozdě. Ještě se tam do velké šance dostal Růžička, ale gól jsme nedali.“

Rostislav Vlach (Zlín): „Považuju za velký úspěch, že jsme dokázali vyhrát třikrát v Třinci. Před sérii jsme si říkali, že když tu vyhrajeme jednou, bude to úspěch, takže tím jsme překvapeni. Dneska jsme měli v některých fázích utkání štěstí. Bylo tam dost šancí, které Třinec nevyužil, ale pak se mu to štěstí vrátilo v závěru a dva góly dal. Ale myslím, že jsme celé utkání šli výhře naproti a nakonec jsme to i přes ty drobné chyby v závěru vybojovali.“