Dokument Po Jantarové stezce zachycuje proměny unikátních Dolních Vítkovic

Praha - Unikátní průmyslový areál Dolních Vítkovic v Ostravě bude zase slavnější. Režisérka Jana Chytilová natočila o tomto fenomenálním prostoru hodinový dokument Po Jantarové stezce. Včera měl premiéru v pražském kině Lucerna. Dokumentaristka Chytilová spolu s kameramanem Miroslavem Vránkem tři roky mapovala proměnu vysokých pecí, plynojemu, energetické ústředny. Pátrala také v minulosti.

„Byla skoro u všeho, co se v Dolních Vítkovicích od začátku jejich oživení a proměny dělo. Chodila na kontrolní dny, kde se hádali stavbaři, týdny trávila ve vítkovickém archivu a probírala se historickými materiály, mluvila s architekty, dělníky,“ líčil šéf strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group a autor celé proměny Dolních Vítkovic. Chytilová zaznamenala také koncert Jaromíra Nohavici v Gongu nebo odhalení obrazu svatého Václava. „Ze sedmdesáti hodin materiálu vzniklo 52 minut, které opravdu stojí za to,“ pochvaluje si Světlík.

Jana Chytilová, která natočila mimo jiné dokumenty o Lukáši Pollertovi, Chantal Poullain, Alfonsi Muchovi, o skupině Plastic People of the Universe a dalších zajímavých lidech a fenoménech, přiznává, že zpočátku si nebyla jista tím, co má ve Vítkovicích dělat. „Výrobě železa nerozumím, jsem totálně humanitní typ. Zlom nastal, když jsme s kameramanem Vránkem, s Josefem Pleskotem a Janem Světlíkem vkročili malými dvířky do plynojemu, který byl tehdy nasvícený jediným provizorním světlem. Viděli jsme poprvé ten monumentální prostor, slyšeli ozvěnu. Byl to neuvěřitelný zážitek,“ vzpomíná režisérka.

  • Vítkovické železárny zdroj: www.parostroj.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/534/53340.jpg
  • Jan Světlík autor: Jan Zátorský, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4427/442624.jpg
  • Josef Pleskot autor: Tomáš Souček, zdroj: denik.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4547/454676.jpg
  • Filharmonici v Gongu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4425/442497.jpg

Dokument začíná rokem 1828, kdy byly založeny Vítkovické železárny. Už tehdy vznikl v Evropě unikátní prostor, na kterém se vedle sebe těžilo uhlí, vyráběl koks i surové železo. Autorka filmu sleduje rozvoj továrny, to, jak kolem rostlo město, zachycuje konec výroby před 170 lety, prohlášení areálu Národní kulturní památkou a Evropským dědictvím. „Dědicové z toho zpočátku neměli mnoho radosti. Postupně ale připravili grandiózní projekt, který vyvedl největší industriální památku v Česku ze slepé uličky,“ připomenula mluvčí vítkovických strojíren Eva Kijonková.