Úředníci kontrolovali převoz bahna z přehrady. Bude asi pokračovat

Luhačovice - Na průběh přesunu bahna vytěženého z luhačovické přehrady se dnes přišli podívat úředníci z tamního odboru životního prostředí. Výsledkem dvouhodinového neveřejného jednání bude opětovné prozkoumání stížností majitelů pozemků. Stavební firmy totiž pravděpodobně neodvezly všechno bahno.

Přesouvání kubíků bahna z jednoho pozemku na druhý, vzdálený asi dvě stě metrů, začalo v polovině března. Problém spočívá v tom, že nájemci pozemků původně s umístěním zeminy souhlasili. Neměli k tomu ovšem svolení majitelů pozemků. Těm později začaly tuny sedimentů na jejich polích vadit, a tak si stěžovali. Luhačovický odbor životního prostředí jim dal za pravdu, a tak zhotovitel, firma Imos, nyní musí bahno přestěhovat. A to na vlastní náklady, které pravděpodobně přesáhnou milion korun. Zhotovitelská firma Imos se k případu vyjádřit nechtěla a její mlčení nadále trvá.

Ačkoli úředníci dnes žádný verdikt nevyřkli, naznačili, že stěhování sedimentů pravděpodobně u konce není. Někteří majitelé pozemků totiž tvrdí, že firmy pozemky důkladně nevyčistily. Podle odhadů zatím odvezly ze 108 tisíc kubíků jen polovinu. 

V přehradě je už voda. Pomohly deště

Samotné čištění přehrady je u konce. Nádrž je po více než dvouletých úpravách, na jejichž dokončení čekali zejména provozovatelé přilehlých rekreačních zařízení, opět plná vody. Napuštění před letošní sezonou pomohly především vydatné podzimní deště. 

Očistná kúra pro sinicemi zasaženou nádrž přitom měla být dokončena už před prázdninami 2011. Plánovaných 230 tisíc kubíků bahna se sice podařilo odtěžit v termínu, ukázalo se ovšem, že na dně přehrady zbývá ještě asi 65 tisíc kubíků sedimentů. Povodí Moravy s tak rozsáhlým čištěním nepočítalo, na pokračování těžby se proto rychle sháněly peníze. Celkově nakonec zaplatilo Povodí Moravy za čištění přehrady 146 milionů korun.