Do své školy chodili Ivanovičtí stovky let. Teď si ji musí koupit

Ivanovice na Hané - Ačkoliv škola v Ivanovicích na Hané patří k městu už stovky let, musí se o ni dohadovat se státem. Papírově je totiž vlastníkem Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, a ten se chce prázdné budovy zbavit. Přednostně ji nabídl městu ke koupi. Vedení Ivanovic odmítá platit za vlastní budovu a spor se tak dostal i před soud.

„Je nesmysl prodávat majetek, který historicky patří městu. Jsem zásadně proti tomu a budeme bojovat, aby majetek městu zůstal.  Nesouhlasím s tím, aby nám to někdo nabízel formou prodeje,“ tvrdí starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík (nez.). Ačkoliv místní škola funguje již od 18. století, v minulosti byla evidována jako majetek školní obce, který byl později převeden na stát.

Ten se nyní chce budovy zbavit, byť o ni vždy pečovalo město. To také investovalo asi třičtvrtě milionu korun do opravy chátrajících stropů. Další dva miliony korun získaly Ivanovice z Evropské unie. Chtěly je použít na zateplení stavby. Bohužel kvůli sporům o majetkové vztahy rekonstrukce bývalé školy stojí.

Na opravu školy získalo město dvoumilionovou dotaci
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Před dvěma sty lety se tu učilo, všechny generace to pamatují a neumí si představit, že by se tu nepokračovalo se vzděláváním. Provoz byl nepřetržitý, jen během války byl na tři až čtyři měsíce přerušen. Jinak se ve škole do roku 2010 stále vyučovalo,“ upozorňuje na dlouholetou tradici ředitel místní základní školy Miroslav Růžička.

Ivanovice již Úřad pro zastupování státu požádaly, aby stavbu bezúplatně daroval městu. Ten to však odmítl s tím, že zde již jedna škola funguje, a to s asi šedesátiprocentní obsazeností. Další školní budova by tak podle státu byla zbytečným komfortem. Vedení města upozorňuje, že dispoziční řešení a vybavenost učeben v tamní škole není ideální a například chemické vybavení laboratoří se musí po každé hodině přenášet.

Ivanovičtí však plánují využít svoji starou školu především jako rozšíření školky mateřské. „Zvažujeme do budoucna tuto budovu použít kromě školní družiny i jako rozšíření mateřské školy, protože stávající kapacita 65 dětí nám zdaleka nedostačuje a musíme ji navýšit. Jednou z možností je vytvořit minimálně jednu třídu mateřské školy v této budově,“ přibližuje své plány Heretík.