Ostravští Romové jedou do Bruselu

Ostrava - V Evropském parlamentu vystoupí spolu s Romy z celé Evropy v rámci celosvětového dne Romů v pondělí 8. dubna. Přednádraží, předražené ubytovny, nemožnost sehnat slušné bydlení mimo ghetta – to jsou témata, o kterých v Bruselu uslyší. Romové mají zkušenost, že v sídle Evropské unie leckdy naslouchají jejich problémům více než doma v České republice.

Iveta Horváthová v Bruselu nikdy nebyla. Letadlem zítra poletí podruhé v životě. Má malé děti, takže k balení kufru se dostane pozdě večer, až budou spát.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Paní Iveta má v Bruselu o čem vyprávět. Jen za poslední rok odešla z Přednádraží z obavy o děti, aby kvůli špatným podmínkám neskončily v dětském domově. V ubytovně byl drahý nájem a malý pokoj. Děti onemocněly úplavicí. Zachránil je byt, který sehnala s pomocí romského občanského sdružení. Byl v ghettu, 300 metrů od Přednádraží.

S Ivetou do Bruselu jede Elena Gorolová. Ta už to tam dobře zná. Je jednou z vůdčích postav stížností Romek z Ostravska na nezákonné sterilizace. Bojují už osm let. Omluvy od vlády už dosáhly, odškodnění zatím ne. 

„Už několikrát jsem se setkala s tím, že ti pánové měli slzy v očích,“ uvedla Elena Gorolová z občanské sdružení Vzájemné soužití.

U Evropského soudu pro lidská práva v roce 2007 uspěli i ostravští Romové, kteří si stěžovali na zařazování svých dětí do zvláštních škol.

Naposledy se Brusel k situaci Romů v České republice vyjádřil na konci letošního února. Evropská rada ve své zprávě tvrdě kritizuje diskriminaci, ke které má v České republice docházet a vyzývá vládu, aby podnikla okamžité kroky. Také Iveta Horváthová je odhodlaná z Bruselu přivézt konkrétní pomoc.