Herním automatům pravděpodobně odzvoní. Ministerstvo chce odebírat povolení

Brno - Z měst po celé republice nejspíš začnou ve velkém mizet výherní automaty. Mnohé herny totiž stojí v místech, kde podle zákona nemají co dělat. Doteď nad tím ministerstvo financí přivíralo oči, na základě tisíců podnětů od měst ale začíná jednotlivá povolení rušit. V Brně se to zatím týká bezmála dvou set videoloterijních terminálů.

„Počátkem dubna jsme obdrželi zatím nepravomocná rozhodnutí od ministerstva financí, které ruší videoloterijní terminály na území města Brna, a to v počtu 179 kusů,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Školy, kostely, nemocnice a úřady - to všechno jsou podle loterijního zákona chráněné budovy a do okruhu sto metrů od nich nesmí fungovat žádná herna. Realita je však úplně jiná. Například podle mapy, kterou sestavilo občanské sdružení Brnění, je takových barů jen v Brně minimálně tři sta a v nich tisíce automatů. Příkladem může být non stop v Běhounské ulici, který má v sousedství hned dva kostely a státní zastupitelství. Město proto vyzvalo ministerstvo ať podobné podniky prověří.

„Ministerstvo financí v minulosti nekontrolovalo, zda žadatel o povolení uvedl v čestném prohlášení správně, že nepožaduje povolení třeba vedle kostela nebo nemocnice. Ministerstvo to nezkoumalo, jenom to otrocky přijalo. Nyní na základě podnětů zjišťuje, že to povolovalo nesprávně a že provozovatelé v prohlášeních lhali,“ tvrdí Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění.

Možné pochybení ze strany žadatelů ministerstvo přiznává. „Mohlo dojít k tomu, že žadatel uvedl nesprávné čestné prohlášení ve kterém uvedl lživou informaci. Teprve na základě šetření se zjistilo, že tato prohlášení jsou nepravdivá, a může se přistoupit k odejmutí těchto povolení,“ připouští Jan Řehola z ministerstva financí.

Verdikt zatím není pravomocný, potvrdit ho musí ještě tzv. rozkladová komise ministra financí. Do několika měsíců by však první nelegální automaty měly z heren zmizet.