Padly mrazivé teplotní rekordy

Ostrava - Mrazivé teplotní rekordy padaly dnes ráno na území Moravskoslezského kraje. Pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě zaznamenali tři. Historické tabulky přepisovali pro Bílou na Frýdecko-Místecku, Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku a také pro Bohumín na Karvinsku.

Pravděpodobně nejchladněji v Moravskoslezském kraji bylo dnes ráno ve Frenštátě pod Radhoštěm. Na tamní měřicí stanici rtuť v teploměrech klesla k minus 9,7 stupně Celsia. „Dosavadní rekord platný pro dnešní den byl z roku 2002 a tehdy jsme naměřili minus 6,9 stupně Celsia,“ řekl hydrometeorolog. Podobná situace byla i v Bílé, kde rekord minus 7,2 stupně Celsia z roku 2003 byl dnes ráno překonán přesně o jeden stupeň. Ještě menší rozdíl meteorologové naměřili v Bohumíně-Záblatí. V roce 2002 tam byly minus čtyři stupně Celsia, dnes minus 4,5 stupně Celsia.

Také v Olomouckém kraji bylo velmi mrazivo. V Jeseníku dnes padl 11 let starý teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili minus 9,7 stupně, dosavadní nejnižší teplota byla o tři stupně vyšší. „Velmi chladno bylo i na ostatních místech v Olomouckém kraji, rekordy však už jinde nepadaly,“ uvedla Tatiana Čaňová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. V Šumperku ukázaly teploměry na měřící stanici minus 4,7 stupně, dosavadní rekord je minus 5,6 stupně. V Bělotíně na Přerovsku bylo minus čtyři stupně, v roce 2002 to bylo minus 6,1 stupně. Nejtepleji bylo v Olomouci, tam dnes teploty klesly pouze na 3,2 stupně pod nulou.

Následující dny už podle meteorologů přinesou všemi očekávané oteplení, i když například podle Dagmar Honsové z Meteopressu ještě není vyhráno. „Další týden se zřejmě opět ochladí,“ uvedla. Zítra by se měla obloha zatáhnout, na horách by měly být srážky ještě smíšené, teploty v noci mohou klesat pod nulu. Denní teploty ve středu a ve čtvrtek už ale mají dosáhnout až 15 stupňů Celsia. A teplý má být podle meteorologů i následující víkend.