Zemřel zpěvák skupiny Citron Stanislav Hranický

Ostrava - Po těžké a dlouhé nemoci zemřel v neděli ve věku šedesát jedna let dlouholetý zpěvák ostravské metalové skupiny Citron Stanislav Hranický. „Se Standou jsme prožili nádherných třicet let a bude nám velice chybět. Vzpomínejte na něho, prosíme, jako na legendu českého bigbítu a především jako na skvělého člověka a umělce,“ uvedli členové skupiny na svých webových stránkách.

Hranický začínal podobně jako Věra Špinarová a Marie Rottrová v kapele Majestic Ivo Pavlíka, se kterou nahrál svůj první singl Rok s Monikou. Do Citronu ho přivedl v roce 1982 bubeník a poté i vůdčí osobnost skupiny Radim Pařízek, který si ho prý všiml v Divadélku pod věží. K hudbě se dostal už jako dítě. Učil se v Lidové škole umění hrát na klarinet. V době, kdy dostal nabídku z Citronu, pracoval na šachtě.

Citron
Zdroj: ČT24/www.citron-group.cz

Největší popularitu si skupina Citron získala v době boomu metalu v osmdesátých letech, kdy začala přitvrzovat od hard rocku po heavy metal. Byla to první metalová kapela, která se v socialistickém Československu prosadila. Roku 1984 nahrála mimořádně úspěšné album Plni energie, kterého se prodalo kolem šesti set tisíc nosičů. Další úspěšné album Radegast je považováno za první české heavy metalové album. Na něm Hranický chybí, protože byl delší dobu nemocný, zastoupil ho Ladislav Křížek ze skupiny Vitacit. Citron bodoval na koncertech, v prodeji desek i v anketě Zlatý slavík.

Citron
Zdroj: ČT24

K nejoblíbenějím skupinám Stanislava Hranického patřili Deep Purple. S některými světovými hvězdami se potkal na jednom pódiu – například s Judas Priest, Scorpions nebo Uriah Heep. Zemřel těsně před zahájením vzpomínkového turné, které je spojeno s reedicí alba Radegast. Loni Citron vydal ve spolupráci se Supraphonem i desku Plni energie. Turné se jmenuje Plni energie & Radegast Tour 2013.