Do boje s holuby se pustila i Miroslav. Myslivci je odstřelovali

Miroslav (Znojemsko) – Přemnožení holubi už druhý rok po sobě trápí Miroslav. Zatímco vloni městu od holubů pomohl klecový odchyt, letos to na tři stovky holubů nestačilo. Vedení radnice se proto spojilo s místními myslivci, kteří o víkendu holuby odlovili. Kroměříž vyrazila do boje proti holubům třeba vyhláškou, která zakazuje krmení těchto ptáků.

Poničené fasády, zanesené okapy a znečištěné ulice a náměstí – radnice v Miroslavi z těchto míst musela čistit holubí trus dvakrát měsíčně. „Zdivočelý holub nám dělá velké problémy už druhým rokem. Vloni jich na domech v centru bylo zhruba sto. Tehdy jsme využili služeb odborné firmy, která holuby odchytávala do klecí. Odlovila jich 75,“ popsal loňský úspěch místostarosta Miroslavi Roman Volf (nez. za ČSSD).

Do roka ale počet holubů vzrostl na více než trojnásobek. Odborná firma proto znovu přijela s odchytovými klecemi, tentokrát ale nebyla příliš úspěšná. „Nachytalo se jich jen 35, proto jsme hledali jiný způsob. Inspiraci jsme našli v Českém Brodě, kde zvolili stejný postup. Naši myslivci během víkendu odstřelili přes 200 holubů,“ dodal Volf.

NO COMMENT: Odstřel holubů v Miroslavi (zdroj: ČT24)

Radnice na odstřel upozornila chovatele holubů ze širokého okolí

Termíny, kdy myslivci holuby odstřelovali, vyvěsila radnice na internetu a varovala chovatele holubů v Miroslavi i v okolí. V tuto dobu je proto nikdo z nich nevypouštěl. „Musím říct, že chovatelé byli skutečně dobře informovaní, protože ani jeden z odlovených holubů nebyl chovný,“ dodal Volf.

Vlastní recept na boj s holuby hledají i další místa na jižní a východní Moravě. Například v Kroměříži radní vloni v létě přijali vyhlášku, která lidem zakazuje holuby krmit na veřejných prostranstvích. Hlavním důvodem ale není regulace holubí populace, ale udržení pořádku ve městě. „Vyhláška stále platí a nad jejím dodržováním dohlíží městská policie. V roce 2012 řešila domluvou či pokutou 37 případů krmení holubů, nejčastěji v lokalitách Milíčova a Masarykova náměstí,“ upřesnil mluvčí Kroměříže Pavel Zrna.

Způsoby odchytu a likvidace holubů

Odchyt do tzv. vlčky – klece odborné firmy nainstalují na budovy, kam se holubi pravidelně slétávají. Ptáky dovnitř naláká obilná návnada, ven už se ale nedostanou. Po odchycení do takzvané vlčky jsou holubi usmrceni, nejčastěji oxidem uhličitým. Veterinární správa má pravomoc kontrolovat, zda bylo usmrcení zvířete humánní. Tento způsob boje s holuby zvolily také radnice v Mikulově, Hodoníně nebo ve Veselí nad Moravou.

Odlov dravci – draví ptáci se příliš často nepoužívají, před více než deseti lety ale tuto metodu s úspěchem použili v Liberci, na plašení a odlov ji používají také v Mikulově. Sokol Rubik tam odhání holuby především od Ditrichštejnské hrobky.

Pro odlov se používají velcí dravci - především sokol stěhovavý nebo sokol raroh. Jejich výcvik trvá přibližně tři měsíce. „Lov je jeho přirozeným instinktem, ale musí se naučit do holubů nalétávat a občas nějakého chytit. Jinak si na něj zvyknou a přestanou se ho bát. Navíc se sokol musí naučit létat ve městě,“ vysvětlil sokolník František Miroš.

Metoda ale obecně není příliš efektivní při likvidaci velkých hejn -  sokolovi k nasycení denně stačí jen jeden nebo dva holubi. Druhým argumentem proti je znečištění města. Zbytky rozsápaného ptáka totiž zůstanou na ulici.

Odstřel – vedle Miroslavi tuto metodu zvolili také v Českém Brodě. Na obou místech s odstřelem pomohli myslivci.

Vydáno pod