Flédu provoněly francouzské speciality

Brno – Jak chutnají pravé slané palačinky nebo houbový koláč mohl vyzkoušet každý, kdo o víkendu dorazil do brněnského klubu Fléda. V rámci dnů francouzské kultury Bonjour Brno hostily jeho prostory v pořadí druhý ročník řemeslného jarmarku – Koloniálu. Kromě středomořské kuchyně se představili i lokální umělci se svými výrobky.

Zatímco potemnělý hudební sál rozzářily pestré barvy triček a šperků, venkovní dvorek se proměnil v improvizovanou kuchyni, kde kuchař sundával z rozpáleného kola jednu palačinku za druhou. „Děláme francouzské crêpes. Sladká varianta je s čokoládou a ořechovým griliášem a slaná s omáčkou z francouzského sýra s modrou plísní a dušenou vepřovou šunkou,“ prozradila Veronika Kolegarová, která delikatesy servírovala. Na zahřátí měla v nabídce i ragú z divočáka na burgundský způsob nebo tradiční francouzské koláče – quiche.

Uvnitř klubu lákal další stánek třeba k ochutnávce králíka v aspiku nebo paštiky v těstě. „To je typický recept, každá babička ve Francii má svoji vlastní alternativu. Připraví se směs mas, některá jsou pomletá a některá jen nakrájená. Ta se nechá macerovat v dobrém alkoholu a udělá se typické křehké těsto, do kterého se kladou vrstvy masa,“ řekla ke svému receptu Eva Badalová.

Koloniál však nenabízel jen gurmánské zážitky, prozradila organizátorka akce Andrea Vojtěchovská: „Návštěvníci si můžou koupit i něco hezkého - třeba šperk, oblečení, kytičku, nebo francouzská vína a sýry. Celkem je tady třicet dva vystavovatelů.“

Organizátorka Andrea Vojtěchovská o Koloniálu (zdroj: ČT24)

Samotný festival Bonjour Brno potrvá v jihomoravské metropoli až do 27. dubna, jeho součástí je i přehlídka francouzských filmů a série přednášek. Z pohybových aktivit je na programu třeba pétanque nebo tanec.

Vydáno pod