Místo cigaret a drog cvičení a komunita. SebeRevolta nabízí lidem alternativu

Brno – Jednadvacetiletý Lukáš je kvůli mozkové obrně už od dětství na vozíku. I jeho zaujal projekt SebeRevolta, který lidi motivuje ke zdravějšímu životnímu stylu. Svému handicapu navzdory našel Lukáš v komunitě nové přátele a především motivaci, aby svoji snahu nevzdal. Unikátní projekt strhl jen v Brně desítky lidí. Po celé České republice už se cvičí ve více než šedesáti městech.

„Proč jsem se zapojil? Chtěl jsem si dokázat, že dokážu překonávat sám sebe a vydržet u toho – ne jen chvíli, ale napořád,“ popsal svoji motivaci jednadvacetiletý vozíčkář Lukáš. SebeRevolta nabízí lidem v každém věku alternativu trávení volného času - aktivně a bez cigaret, alkoholu nebo drog.

Vozíčkář Lukáš o tom, proč se zapojil do SebeRevolty (zdroj: ČT24)

A tak Lukáš stejně jako řada dalších mladých Brňanů míří na pravidelné tréninky například na hřiště Kolečko v Herčíkově ulici. „V SebeRevoltě  praktikujeme typ cvičení, kterému se říká kalestenika. Vzniklo už ve Spartě, Sparťané se tréninkem s vahou vlastního těla připravovali do boje. Je to cvičení, které nesměřuje k získání svalové hmoty, ale kombinuje posilování a gymnastiku,“ řekl zakladatel brněnské skupiny SebeRevolty Jakub Scooly Vašulka. Podle jeho slov je velkou výhodou právě to, že cvičení je finančně nenáročné a nevyžaduje žádné speciální vybavení. „Člověku stačí vlastně jen láhev s vodou,“ dodal Vašulka.

SebeRevolta ale není jen o cvičení. „Celé to má silnou vnitřní myšlenku. Lidem nabízíme zařazení do kolektivu, ať je to člověk na vozíku, dvanáctileté dítě nebo čtyřicetiletý muž. Je to jedno. Vedeme je k tělesnému cvičení, ale i k duševnímu rozvoji – bavíme se o zdravém životním stylu, smyslu života a životních cílech,“ vysvětlil Vašulka.

Projekt vznikl vloni na jaře v Ostravě a rychle se rozšířil do dalších míst. Sdružuje mladé lidi především na sociálních sítích, kde si také domlouvají pravidelné tréninky. „Je to nová snaha se nějak vymezit, možná jde o skutečně novou revoltu, opozici vůči dnešnímu mainstreamu, většinovým hodnotám a životnímu stylu,“ potvrdil psycholog Petr Macek.

Projektu už si všimlo i vedení brněnské městské části Královo Pole, které skupince nechalo postavit mezi paneláky právě ve zmiňované Herčíkově ulici hřiště s fitness částí. Skupinka se schází také na hřišti v ulici Hvězdova a Milénova nebo pod Špilberkem.

Vydáno pod