Ostravští volejbalisté podruhé zaskočili Liberec, Budějovice vyhrály v Příbrami

Příbram, Ostrava - Českobudějovické volejbalové mistry dělí už jen jediné vítězství nad Příbramí od postupu do finále. Třetí zápas vyhráli v hale soupeře jasně 3:0. Zato druhá série má překvapivý vývoj, ostravští hráči podruhé zaskočili nejlepší tým základní části Liberec a po výhře 3:2 vedou 2:1 na zápasy. Čtvrté duely jsou na programu v úterý.

Jihočeši v předchozí bitvě s Příbramí narazili na tuhý odpor a vyhráli až v pěti setech, ve třetím střetnutí ale svého soupeře předčili. „Vyhrát v Příbrami 3:0 není nikdy jednoduché, ale zatlačili jsme servisem a soupeř nenašel za celý zápas recept na naši rychlou hru,“ řekl České televizi kouč Jan Svoboda.

Zatímco předchozí zápasy s Příbramí zahájili v českobudějovické sestavě nahrávač Habr a univerzál Kriško, ke třetímu semifinálovému bodu pomohli Zapletal s Novotným. A jejich zkušenosti byly znát. Spolu s dalším reprezentantem Pláteníkem přiblížili Jihočechy k finálové účasti.

Obhájce stříbra Liberec loni do finále postoupil přes Ostravu až po sedmi zápasech a podobně vyrovnaný průběh má vzájemná série i letos. Ostravští nejprve vydřeli vítězství pod Ještědem, pak sice podlehli 0:3, jenže první domácí odvetu zvládli lépe. „Bylo to o jednom balónu, strašně vyrovnané. Oni byli důraznější v těžkých situacích,“ řekl liberecký trenér Michal Nekola.

Ostrava nastoupila i s domácím kapitánem, smečařem Maulerem, jenž si ve čtvrtek zvrtnul kotník a pak musel pauzírovat. Na „zkáze“ Severočechů se Mauler dnes podílel 20 body, jeho spoluhráč, slovenský univerzál Michalovič nasbíral bodů 32.

„Ve třetím setu jsme odešli na útoku, pak jsme po protočení sestavy ještě zachránili prohraný zápas, v tie-breaku vedli 8:4 a ještě 12:9, ale pak jsme v jednom postavení neotočili, neuhráli bodovku na 14:13 a prohráli,“ dodal Nekola.

Semifinále play-off volejbalové extraligy mužů - 3. zápasy:

Ostrava - Liberec 3:2 (24, -23, 15, -26, 15)
Nejvíce bodů: Michalovič 32, Mauler 20, Široký 14 - Hadrava 23, Hýský 22, Staněk 12, Burrow 10. Stav série 2:1.

Příbram - České Budějovice 0:3 (-15, -21, -17)
Nejvíce bodů: Patucha 12, Málek 7, Bezděka 6 - Novotný a Pláteník po 12, R. Mach 11, Sukuba 10. Stav série: 0:3.