Uchem jehly aneb talkshow s duchovním rozměrem

Když před farou ve východočeském Lanškrouně zaparkují bílé dodávky s logem České televize, pro tamní obyvatele to už neznačí nic nevídaného či podezřelého. Zvykli si, že jejich kněz Zbigniew Czendlik se vždy na jeden den v měsíci promění v moderátora a hosty pořadu Uchem jehly zpovídá před kamerami přímo ve svém obýváku.

Lanškrounská fara se chvíli po poledni zaplnila filmaři a technikou. Chodbou se táhnou silné kabely, z útulného obývacího pokoje je najednou natáčecí studio, kde místo krbu žhnou silná světla na stojanech. Katolický kněz Zbigniew Czendlik se před vším shonem a ruchem alespoň na chvíli ukryl do koupelny, aby provedl svůj obvyklý rituál před natáčením. Opíraje se o pračku, ve štramáckém saku a s čerstvým pudrem na tváři, si ještě zběžně prochází osnovu rozhovoru.

„Máte obrovskou výsadu, protože jsem vás vzal tam, kam normálně nikdo z televizáků nemůže,“ zdůraznil. „Teď mě čeká rozhovor se Zdeňkem Mertou. Ještě si musím projít některé pasáže. Není to jen tak!“

Televizní štáb každý měsíc převrátí jeho byt vzhůru nohama. Přesunou nábytek, v kuchyni vznikne improvizovaná maskérna, malý prostor kolem věšáků na kabáty obsadí režie a zvukař. Koupelna zůstává jedinou nedotčenou oázou klidu, u které platí vstup zakázán. „Jinak tu mají domácí právo. Už ví, kde mám hrníčky, kde najdou kafe, že si z ledničky můžou cokoliv vzít. Nevím, jaký jsem moderátor, ale hostitel jsem snad dobrý,“ smál se Zbigniew Czendlik, kterému nikdo ze štábu neřekne jinak, než „Zibi“.

Natáčení pořadu Uchem jehly - režisér Ladislav Cmíral (vpravo)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Za dobu, co pořad natáčíme, se mezi námi vytvořil velmi přátelský vztah. Ta přezdívka je pro něj opravdu příznačná, je těžké k tomu nesklouznout, ať už se o Zibim bavím s kýmkoliv,“ vysvětlil jeden z režisérů pořadu Ladislav Cmíral.

Jak se Zbigniew Czendlik připravuje na natáčení Uchem jehly? (zdroj: ČT24)

Kreativní producent ČT Patrick Diviš o Z. Czendlikovi:

„Je obtížné Zbigniewa v české kotlině přehlédnout. Poznal jsem ho jako citlivého člověka, který umí naslouchat, ale zároveň se umí ptát. Zkrátka se zajímá o lidské příběhy. Ve světě médií se pohybuje jako ryba ve vodě. A hlavně umí složité existenciální otázky a otázky o Bohu a víře probírat s nadhledem, lehkostí a přitom vždy jít k jádru věci s citlivostí k situaci konkrétního člověka. Není tohle charakteristika ideálního moderátora pro talk show s duchovním rozměrem?“

Pořad Uchem jehly se Zbigniewem Czendlikem vzniká v Tvůrčí producentské skupině náboženské tvorby v brněnském studiu České televize. „Žánrově by se dal zařadit mezi talkshow. Jde o neformální rozhovor, který by se klidně mohl odehrát i bez kamer. To je dáno také tím, že moderátor není profesionál a nemusí striktně dodržet připravenou osnovu rozhovoru,“ uvedl Ladislav Cmíral.

Tvůrci zvou často osobnosti, se kterými se průvodce pořadu zná už z dřívějška. S některými se ale seznámí až před samotným natáčením. „Jsou to lidé, kteří nám z různých důvodů připadají zajímaví, zejména svým přesahem k duchovním tématům,“ doplnil režisér.

„Především tady chci mít milé lidi, kteří dokážou něco sdělit, mluvit, vysílat pozitivní energii,“ míní lanškrounský duchovní. Podle něj není podmínkou, aby hosté byli věřící. „Dávám si za úkol objevit v lidech jejich další rozměr a jsem šťastný, když se mi to podaří,“ svěřil se.

Režisér Ladislav Cmíral o pořadu Uchem jehly (zdroj: ČT24)

Pro každého hosta se tvůrci snaží připravit nějaký originální úvod. „Vždy se to pokoušíme vymyslet takovým způsobem, abychom naznačili, o čem bude celý rozhovor nebo alespoň jedno z jeho témat,“ řekl režisér. Například hudebního skladatele Zdeňka Mertu nechali „zhudebnit“ moderátorovo jméno, zpěvačku Radúzu natáčeli s kytarou na ulici tak, jak kdysi začínala.

„Jelikož v Lanškrouně točíme dlouho, mám pocit, že jsme už vyčerpali velké množství potenciálních míst a že nám svým způsobem začínají docházet. Zároveň se ale vždy přesvědčíme, že Lanškroun má stále co nabídnout,“ je optimistický Ladislav Cmíral.

Uchem jehly se Zbigniewem Czendlikem mohou diváci České televize sledovat každou druhou neděli od 15.30 na ČT2. Ani v mezitýdnech o pořad nepřijdou, pouze je přivítá druhý průvodce, evangelický kněz Pavel Klinecký v režii P. Štíchy nebo J. Semschové. Všechny díly jsou poté dostupné v online archivu ČT (Uchem jehly v iVysílání).