Na prodej zadlužené Tatry si posvítil antimonopolní úřad

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetřuje nedávný prodej automobilky Tatra. Zahájil správní řízení. Na úřad se obrátili zbrojař Jaroslav Strnad a firma Promet tools. Tatru koupila za 176 milionů korun účelově založená firma Truck Development, která se účastnila dražby jako jediná. Peníze jí poskytla investiční skupina J&T. Strnad a Promet tools mají podle oznámení na webu ÚOHS „získat možnost společně kontrolovat“ společnost Tatra Trucks, jež vznikla osmého března a nahradila firmu Truck Development.

Prostředky k financování akvizice poskytla společnosti Truck Development investiční skupina J&T. Předseda představenstva Truck Development Marek Galvas přitom figuroval v některých firmách spřízněných s J&T.

„J&T v rámci akvizice Tatry financuje klienta. Pan Galvas není přímo zaměstnancem J&T,“ uvedl marketingový ředitel J&T Petr Málek bez dalších podrobností.

ÚOHS se bude ve správním řízení zabývat oblastí výroby a prodeje nákladních vozidel, výrobou a prodejem výkovků a výlisky pro automobilový průmysl. Vede pouze zjednodušené řízení. O povolení spojení by měl rozhodnout do měsíce.

Slavného výrobce nákladních automobilů poslala do dražby společnost Composite Com, které společnost dluží zhruba 650 milionů korun. Podle mediálního zástupce společnosti Andreje Čírtka byla dražba zřejmě vůbec první, kdy se touto variantou řešilo vypořádání pohledávky u takto velké firmy.

Od dražby se očekávalo, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka, který plně uspokojí její pohledávky.

Obchodní společnost TATRA, a. s., se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Od svého vzniku sídlí ve městě Kopřivnice. Tatra nabízí celkem 6 základních modelových řad pro civilní i speciální a vojenské využití, píše se na webových stránkách společnosti.

Mezi významná obchodní teritoria společnosti patří Rusko, bývalé země SSSR, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie, USA a Evropa. V rámci Česka dodává Tatra vozidla zejména Armádě České republiky. Úspěchů dosáhly také posádky tater ve známé Rallye Dakar.