Ostrava přátelská k filmařům: Kanaďané točí v ČEZ Aréně reklamu

Ostrava - Kanadská produkce natáčí v těchto dnech v ostravské ČEZ Aréně reklamu na pivo. Spot, ve kterém se mimo jiné uplatní i sto komparsistů z Ostravy, se bude promítat na stadiónech během hokejových zápasů, poběží několik měsíců v kanadské televizi a na internetu. Je to jeden z výsledků snahy města Ostravy nabízet filmařům z Česka i zahraničí zajímavé lokality. Založilo kvůli tomu vlastní filmovou kancelář, která pořádá pro filmové profesionály takzvané Location Tour - poznávací cesty Ostravskem.

„Producenti reklamy původně chtěli natáčet v O2 Aréně v Praze, jenže ta byla v době plánování natáčení nejistá kvůli programu zápasů hokejové play-off extraligy. Nakonec zvolili ostravskou arénu,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Jde o velké natáčení, které by mělo Ostravě přinést jen užitek. „Produkce čítá přes sto lidí a využívá místních služeb, hradí pronájem haly, využívá její zaměstnance, hotely, restaurace, ale i asi stovku komparsistů z Ostravy,“ řekla Vojkovská. Dodala, že z celkového rozpočtu zhruba 5 milionů utratí filmaři v Ostravě asi 40 procent všech výdajů.

Vedení Ostravy chce prostřednictvím filmařů budovat lepší image města, upozornit na jeho kvality a zajímavosti, které jsou nesporné zvláště v průmyslové architektuře. Na seznamu atraktivních lokalit jsou na prvním místě Dolní Vítkovice, dále Důl Michal, městské čtvrti Vítkovice a Poruba, Areál československého opevnění Hlučín-Darkovičky, ale také Beskydy a další místa.

  • Cesta ven - natáčení zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4446/444579.jpg
  • Karel Reisz - natáčení v Ostravě autor: Patrik Hoznauer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3975/397490.jpg
  • Isabel autor: 4K Media, zdroj: Isabel Facebook http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3791/379089.jpg
  • Natáčení filmu Cesta ven autor: Daniela Dostálková, zdroj: ČTO http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4421/442005.jpg

V Dolní oblasti, ve Vítkovicích i v centru města vznikl například dokument Karel Reisz, ten filmový život, který loni natočila Česká televize v koprodukci s První veřejnoprávní Čestmíra Kopeckého a CinemaArt. Ve stejném roce se točilo na Jiráskově náměstí krimi drama česko-polské koprodukce, na Ostravsku vznikal film Petra Václava Cesta ven, ostravská filmová kancelář se podílala na natáčení celovečerního filmu Isabel. Originální prostředí láká domácí a zahraniční hudebníky k natáčení videoklipů. Na vítkovické vysoké peci si spolu zazpívali i Jaromír Nohavica a Richard Krajčo.