Města platí miliony za úklid exkrementů

Olomouc - Miliony korun ročně stojí města v Olomouckém kraji odstraňování psích výkalů. Zvláště teď na jaře, když odtál sníh, jsou některá veřejná prostranství doslova posetá exkrementy a pracovníci technických služeb je proto musí co nejrychleji uklidit. Například v Olomouci se přitom problémy netýkají jen okrajových částí města, ale také jeho středu a sídlišť.

Do parku Malého prince uprostřed sídliště na Tabulovém vrchu v Olomouci si chodí denně hrát desítky dětí. Nedaleké zelené plochy pak slouží k venčení psů. Sotva odtál sníh, vyšlo najevo, jak málo někteří majitelé po svých psech v zimě uklízeli.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle obyvatel sídliště jsiou největším problémem velká plemena psů. „Máme nahlášených přes osm tisíc psů. tzn. Když pejskaři nejsou dostatečně ukáznění na to, aby výkaly po svých miláčcích uklízeli, logicky se to projeví v ulicích,“ uvedla Jana Doleželová, tisková mluvčí Magistrátu města Olomouce. 

Olomoucké technické služby teď nasadily na úklid veškerou techniku. Speciální čtyřkolka, která odklízí psí exkrementy, vyráží do ulic Olomouce každé ráno. Během osmihodinové směny vysaje i padesát kilogramů výkalů. „Začíná se od centra v městské památkové rezervaci a postupně se posouvá na sídliště na okrajích města. Tato činnost stojí město kolem milionu korun,“ upřesnil Miroslav Petřík, ředitel technických služeb města Olomouce.

Podle některých pejskařů ale v Olomouci chybí nádoby na psí výkaly i speciální sáčky. To však magistrát odmítá s tím, že košů je po městě zhruba 170 a do každého z nich pracovníci technických služeb dvakrát týdně doplňují sto sáčků. Jen ty přijdou radnici ročně na tři sta padesát tisíc korun.