Žalobce vzdal boj, případ Union banky definitivně končí

Ostrava – Případ vytunelované Union banky definitivně skončil. Na manažery zkrachovalého finančního ústavu se vztahuje novoroční amnestie Václava Klause, a přestože proti ní žalobce zprvu podal stížnost, minulý týden ji stáhl. Ostravský krajský soud, který se případem zabýval, to už vzal na vědomí.

O omilostnění pěti manažerů Union banky rozhodl soudce Igor Krajdl krátce po vyhlášení prezidentské amnestie. Proti jeho usnesení si ale podal stížnost dozorující vrchní státní zástupce Karel Kalda. Než ale bylo o stížnosti rozhodnuto, žalobce svou stížnost zase stáhl. Původní rozhodnutí tak nabylo právní moci.

„Stížnost jsem podal kvůli možnému nesouladu rozhodnutí o amnestii s ústavním pořádkem ČR. V okamžiku, kdy se žalobou podanou senátory Ústavní soud nakonec vůbec nezabýval, stáhl jsem stížnost zpět,“ vysvětlil Kalda svůj krok.

Případ Union banky k soudu ještě zamíří, ne kvůli trestu

Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem května 2003 a uvízly v něm vklady 130 000 klientů. K soudu přihlásilo 75 000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V ostravské bance ale zbyl majetek jen za osm miliard korun. Před soud zamířila pětice členů bývalého představenstva banky: Alena Pejčochová, Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal a Tomáš Seidler.

Zatímco všichni muži amnestii využili, Pejčochová ji už dříve odmítla a požádala soud o projednání případu. V jejím případě se proto ještě bude rozhodovat, ale pouze o tom, zda je,  či není vinna. Trest jí soud už uložit nemůže. „Termín jednání není stanoven. Mělo by se ale jednat o konec května nebo začátek června,“ řekl soudce Krajdl.