Zlínu první finále nevyšlo. Plzni nevstřelil ani gól

Zlín  - Finálovou sérii play off extraligy začali lépe hokejisté Plzně, kteří zvítězili na ledě vítěze základní části Zlína 3:0. Západočeši udeřili dvakrát v přesilovkách, jejich branky obstarali Jozef Balej, Jan Kovář a Václav Pletka. Druhé čisté konto během letošních vyřazovacích bojů vychytal gólman Marek Mazanec. Druhé utkání se hraje ve středu opět ve Zlíně od 17:30.

Po slavnostním buly reprezentačního beka a bývalé dlouholeté opory domácích Miroslava Blaťáka hýřili aktivitou Indiáni, Kratěna však z dobré palebné parkety mířil nad. Mazance zaměstnal jako první Köhler. Záhy poté přišla přesilovka Plzně, která se jí vůbec nepovedla. Zlín byl ve své početní výhodě mnohem nebezpečnější, rány Tesaříka a Köhlera bez přípravy ale dokázal pokrýt Mazanec.

Ve 13. minutě se proti pravidlům provinil Leška a tato přesilovka už se hostům povedla o mnoho lépe. Straka nastřelil před brankou clonícího Baleje a právě slovenský útočník se zorientovat nejlépe a dostal kotouč za Sedláčkova záda. Zlínský brankář se pář vteřin po opětovném zahájení hry vyznamenal při Kovářově dorážce a zabránil další pohromě pro domácí.

Nástup do druhé části vyšel i s přispěním Strakova trestu ze závěru prvního dějství lépe Beranům. Čajánek však pálil nepřesně. Plzeň musela do čtyř brzy znovu a Mazanec zasahoval proti Zámorskému. Až před polovinou prostřední třetiny vyslala Plzeň po přestávce první přesnou ránu mezi tyče, Sedláček ale nezaváhal.

Ve 32. minutě pálil z velkého úhlu Čajánek po akci Veselého, Mazanec ostrý projektil, na který příliš neviděl, dokázal se štěstím vytěsnit. Nedlouho poté se srazili Okál s Kratěnou, což pro domácí sestavu zdecimovanou zraněními, znamenalo další oslabení. Okál odkulhal do kabiny a do zápasu již nezasáhl.

Při přesilovce poté pálil nebezpečně St. Pierre. Před přestávkou zlínským zadákům ujel Kovář, skvěle si roztáhl Sedláčka a mezi jeho betony přidal bekhendem druhou trefu Plzně, která byla rázem pevně v sedle.

Svůj náskok Západočeši ještě zvýraznili na začátku třetí dvacetiminutovky. Po Zámorského zdržování hry se prosadil Pletka a už po 14 vteřinách poslal zlínského beka zpátky na led. Berani měli několik příležitostí vrátit se do hry v přesilovkách, přičemž St. Pierre pykal za vysokou hůl hned čtyři minuty, jenže Mazanec byl bezchybný.

PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Balej (Martin Straka, Vampola), 38. Jan Kovář (J. Jeřábek, Martin Straka), 42. Pletka (Jan Kovář, Kratěna). Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. Diváci: 6641. Stav série: 0:1.

Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Horák, Matějíček, Tesařík, od 41. navíc Urbanec - Okál (35. Šlahař), Čajánek, Čech - Ondráček, Leška, O. Veselý - Köhler, Kostourek, Balaštík - od 41. navíc Fořt, P. Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre - Hollweg, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, T. Sýkora, Pletka - Balej, Kašpařík, Vlasák - Vampola, Lev, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Vydáno pod