Podomní a pouliční prodej skončí i v Třinci

Třinec - Od května začne platit zákaz podomního a pouličního prodeje i v Třinci. Rozhodli o tom městští radní, kteří tak reagovali na přibývající stížnosti obyvatel. Třinec se v regionu zařadí mezi další města, která už obdobné opatření přijala, jako jsou například Ostrava, Karviná a Český Těšín.

„V poslední době jsme zaznamenali nárůst stížností a upozornění občanů na obtěžování podomními prodejci. Chceme, aby měli občané možnost se proti obtěžujícím praktikám podomních obchodníků bránit. Zvláště ohrožení jsou senioři a sociálně slabší občané, kteří na podomní prodej nejvíce doplácejí, proto je chceme tímto krokem chránit,“ uvedla starostka Věra Palkovská.

Zákaz pochůzkového prodeje se nebude vztahovat na akce spojené s výtěžkem na charitativní činnost, tedy legální veřejné sbírky. Za porušení zákazu hrozí prodejcům pokuta, která může v případě právnické osoby být až 200.000 korun.

„Podomní prodejci často využívají momentu překvapení. Bez předchozího objednání kontaktují potenciální zákazníky přímo v jejich domácnosti a poté se stává, že zvláště starší lidé koupí zboží bez dostatečného zvážení situace a prostudování smluvních vztahů, třeba jen proto, aby se prodejce zbavili,“ řekla mluvčí radnice Šárka Szlaurová.

Dodala, že nyní se tak lidé, které budou obtěžovat prodejci, budou moci obrátit na městskou policii.