Nejméně sedm lidí z Opavska má tasemnici, potvrdili hygienici

Ostrava - Moravskoslezští hygienici oznámili, že laboratorní testy potvrdily sedm případů onemocnění způsobené tasemnicí bezbrannou. U dalších tří pacientů čekají na výsledky. „Nakažení jsou lidé z Opavska, kteří konzumovali syrové hovězí maso,“ potvrdila vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková.

Podle Martinkové je nutné pro laboratorní potvrzení onemocnění, aby součástí vyšetřované stolice byly i články tasemnice. Ty podle hygieniků vypadají podobně jako nudle a mají krémovou až narůžovělou barvu. „Dá se očekávat, že případů přibude. Lidé o tom vědí, takže se teď více sledují,“ podotkla Martinková. Připomněla, že za posledních pět let bylo v kraji v průměru registrováno jedno onemocnění ročně. A loni bylo v celém Česku šest případů.

Zdroj nákazy zatím není jasný

Hygienici zatím přesně neznají zdroj nákazy. Podle Martinkové stále probíhá šetření ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Moravskoslezského kraje. „Řešíme to, jsme obezřetní. Nelze zatím určit, zda byl problém v určitém nákupním řetězci. Musíme přesně vědět, kde kdo maso nakupoval,“ řekla Martinková. Dodala, že konzumace syrového masa je obecně velmi riziková. „Ani u pravé svíčkové nemáte stoprocentní jistotu,“ míní Martinková. Připomněla, že konzumace syrového masa není problematická jen kvůli tasemnici, ale i kvůli salmonelóze či kampylobakterióze a dalším onemocněním. Inkubační doba u tasemnice je poměrně dlouhá, do 14 týdnů.

Pacienti čekají na účinný zahraniční lék

O pacienty ambulantně pečují lékaři Slezské nemocnice v Opavě, kteří nyní čekají na zahraniční lék, který tasemnici zcela zahubí. Dostupné léky totiž nejsou stoprocentně účinné. Primář infekčního oddělení Petr Kümpel řekl, že lék, který se musí speciálně objednávat, zatím nedorazil. „Preparát není u nás registrovaný, což není asi úplně správně,“ míní Kümpel. Podle něj by se to systémově dalo řešit zlevněním registrace léků, anebo by u vzácnějších preparátů měla být nějaká státní rezerva. „Nejde jen o tasemnici, kde můžeme počkat dva tři dny nebo týden, protože nepředpokládáme, že by v té době došlo k nějaké vážné zdravotní komplikaci. Ale jsou jiné parazitární nákazy, které si mohou lidé dovést z tropických zemí, u nichž bychom potřebovali zasáhnout rychleji, preparát však chybí," říká Kümpel. Účinný lék, který se užívá jednorázově, si pacienti budou muset zaplatit. Mohl by stát okolo sedmi set korun.