Další těžní věž půjde k zemi

Paskov - V Paskově začalo bourání obří betonové stavby. Nikdo ji nechtěl ani zadarmo a začala se rozpadat. Kvůli firmám v okolí odstřel těžní věže odborníci vyloučili a objekt postupně shora odřezávají diamantovou pilou. Od devadesátých let šlo na Ostravsku k zemi čtyřista šedesát tři důlních objektů.

Betonová těžní věž v Paskově sloužila téměř třicet let, posledních třináct let ale chátrá. „Věž jsme se rozhodli zbourat z toho důvodu, že o ni nebyl zájem. A to jak ze strany obce, tak ze strany podnikatelských subjektů,“ uvedl Libor Jalůvka ze státního podniku Diamo. 

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Podobný osud potkal v minulých letech už řadu těžních věží na Ostravsku. Tentokrát ale odstřel nepřipadal v úvahu. Demolice sedmdesáti pěti metrů vysoké stavby nesmí ohrozit firmy v okolí. Musely nastoupit speciální stroje a jeřáb. Čeká je deset tisíc tun železobetonu. Bude to stát jedenáct milionů korun.

„Nejde jen o to díl odříznout diamantem, ale dopředu si musíme být jisti, že budova se následně nezřítí, díl nespadne nebo se kterýkoliv z pracovníků nedostane do nesnází,“ uvedl stavbyvedoucí Zdeněk Chrápek.

Těžba na dole Paskov skončila v roce 1999. Přes třicet let tam pracoval Leo Fridrišek a v posledních letech dění kolem šachty zapisoval do kroniky.

Těžní věž bude srovnána se zemí zhruba za čtyři měsíce. Pozemky pod ní už jsou prodané. Koupila je dopravní firma AWT, která tam chce rozšířit své překladiště. Paskovem končí éra demolic důlních objektů. „V tomto roce bude ještě zlikvidováno deset objektů. Ostatní objekty jsou buď využívané, nebo využitelné,“ uvedl Libor Jalůvka ze státního podniku Diamo.

Od vyhlášení útlumu těžby padlo k zemi na Ostravsku a Karvinsku čtyři sta šedesát objektů.