V Ostravě – Přívoze čeká na čápy nové hnízdo

Ostrava - Čapí hnízda už jsou po zimě zase plná. Řadu z nich vyrobili ptákům sami lidé. Nové hnízdo ode dneška zdobí i komín v Ostravě - Přívoze. Pro čápy je podle ochránců přírody lepší a jednoduší, když si hnízdo nemusí stavět od základů sami.

Metr sedmdesát v průměru a hmotnost kolem sto kilo mělo zbrusu nové čapí hnízdo, které bylo třeba dostat na komín. Během instalace hnízda nastaly problémy. Z místa, kde stála plošina, nedosáhla na komín. Proto musela přijít na řadu varianta B.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Z druhé strany to vyšlo, i když až na druhý pokus. Chirurg Tomáš Krčmář, který s nápadem přišel, si mohl po dvou hodinách napětí vydechnout. Teď doufá, že úsilí nevynaložil zbytečně.

Hnízdo vznikalo pod rukama jedné ostravské strojírenské firmy, ta něco takového vyráběla vůbec poprvé.

Takto vyrobená hnízda na komínech nebo stožárech ochranáři vítají. Přirozených hnízd na stromech je totiž málo a ne všechna jsou bezpečná. „Stromová hnízda bývají často nestabilní, protože strom není přizpůsoben nebo zlomen vždy tak, aby to čápům vyhovovalo,“ uvedl Jan Kašinský, zástupce vedoucího Záchranné stanice Bartošovice.

Čápi se letos z teplých krajin vrátili na čas, tedy už v půlce března. Sníh ale nečekali. Podle ochránců přírody se kvůli němu těžko dostávají k potravě a hladoví.