Mladý varhaník Ondřej Pivec: Jednou se ponořím do kubánské hudby

Brno - Netradiční hudební nástroj - Hammondovy varhany - to je doména známého umělce Ondřeje Pivce. Ten se po dvou letech vrátil na brněnská prkna kulturního domu Semilasso. V rámci festivalu JazzFestBrno zahrál ve stejný večer, kdy vystoupil i hvězdný bubeník Omar Hakim a skupina The Trio of Oz.

Devětadvacetiletý Ondřej Pivec je sice brněnským rodákem, ale už čtvrtým rokem žije v New Yorku, kde působí jako varhaník a sbormistr v jednom z brooklynských kostelů. „Samozřejmě bílý kluk za varhanami v černém kostele, to se moc často nevidí,“ popisuje svou netradiční lásku ke gospelové hudbě Pivec. Do své vlasti se už vrací jen minimálně. Výjimkou byl včerejší koncert, na kterém zazněly některé Pivcovy skladby z alba It´s About Time, které vydal v roce 2010. Doposud se proslavil svou spoluprací s velkými jmény jako je Yvonne Sanchez, Billy Cobham nebo Joel Frahm.

No comment: Koncert varhaníka Ondřeje Pivce (zdroj: ČT24)

„Baví mě studovat všechny žánry: karibskou hudbu, reggae a myslím si, že jednou se hodně ponořím do kubánské hudby, protože ta mě hodně baví,“ odhaduje svou budoucnost Pivec. Ačkoliv na klavír hraje Pivec už od svých tří let, cesta k varhanám mu trvala déle. „S varhanami jsem začal, když mi bylo osmnáct let. Já jsem tehdy měl jen klávesy,“ vzpomíná na počátky Pivec. Spolu s ním na včerejším koncertě vystoupil bubeník Martin Novák a slovenský klavírista Klaudius Kováč.

Tato česko-slovenská formace otevřela prostor pro americkou skupinu The Trio of Oz, která se před třemi lety dala dohromady se slavným bubeníkem Omarem Hakimem, který se v minulosti proslavil například svou spoluprací s popovými legendami Stingem či Davidem Bowiem. Kapela se věnuje jazzovým aranžmá skladeb nejrůznějších žánrů. Včerejší koncert tak ozvláštnily například písně od jazzmana Waynea Shortera nebo rockových Stone Temple Pilots.

No comment: Zkouška vystoupení (zdroj: ČT24)

Jazzový festival JazzFestBrno už letos nabídl hvězdné koncerty Chicka Corei, pianistů Emila Viklického a Craiga Taborna a saxofonistů Javiera Girotta a Scotta Robinsona. Festival pokračuje až do konce dubna.

Ondřej Pivec

Varhaník Ondřej Pivec se narodil 4. března 1984 v Brně. Jako jazzový hudebník si za svůj nástroj vybral Hammondovy varhany, které jsou elektrickou alternativou píšťalových varhan. Když se v roce 2009 přestěhoval do New Yorku, začal navštěvovat řadu lekcí u jazzových, soulových i gospelových hudebníků (např. Sam Yahel, Cory Henry nebo Joey DeFrancesco). Mimo svou vlastní hudební produkci vede kostelní sbor a je také hudebním ředitelem černošského kostela na Coney Island. Sám hraje v jazzových klubech v Harlemu.

Vydáno pod