Světelná show na brněnském VUT přilákala devět tisíc diváků

Brno – Sto sedmnáct studentských pokojů se v noci na dnešek zbarvilo pestrými odstíny. Na koleje brněnského VUT pod Palackého vrchem dorazil tým studentů techniky z polské Vratislavy, který tam po roce znovu přichystal jedinečnou světelnou show.

Zřejmě největší emoce v divácích vyvolala animace dvou milenců oddávajících se erotickým radovánkám. Asi hodinová show nabídla desítky dalších animací, které na sebe v rychlosti navazovaly. Autoři se nechali inspirovat třeba seriálem Knight Rider, hudbou Michaela Jacksona nebo populárním hudebním klipem Gangnam style.

NO COMMENT: Světelná show (zdroj: ČT24)

Přípravy na akci zabraly sehranému týmu z Polska asi dvě hodiny. „Každému modulu počítačově přiřadíme číslo a pak ho stačí zapnout do zásuvky,“ prozradil šéf týmu P.I.W.O. Kryzstof Skurzynski, kterého doplnila jedna z organizátorek akce Martina Čmielová: „Členové týmu PIWO jsou v této technické světelné show asi jedinými profíky. Přivezli ten koncept z Polska, kde s tím slaví úspěch už několik let.“ Při samotném představení se už o hladký průběh postaral program, který všechny světelné moduly na dálku řídil.

Organizátorka Martina Čmielová (zdroj: ČT24)

Okna kolejí vytvořila obří monitor velikosti třináct na devět pixelů. „Máme úplně nový systém. Loni jsme měli klasické žárovky, letos máme svítící moduly s LED diodami. Jsou o hodně menší a o dost výkonnější,“ prozradil čtyřiadvacetiletý Skurzynski. Průběh akce sice zkomplikoval odpolední déšť, který změnil plochy na stání diváků v bláto, i přesto však mohli být organizátoři spokojení. Zatímco loni dorazilo do areálu kolejí asi šest tisíc lidí, letos jich napočítali téměř o třetinu více.

Šéf týmu P.I.W.O. Kryzstof Skurzynski (zdroj: ČT24)

V tomto roce také poprvé zamíří světelná show i do jiných měst České republiky - 16. dubna se rozzáří okna kolejí v Českých Budějovicích a 18. dubna v Praze. Ve všech třech městech se tato akce koná v rámci soutěže Kolej roku 2013. Koleje brněnského VUT v ní obhajují první místo z loňského roku.

P.I.W.O. Light Show

Projekt studentů technologické univerzity z polské Wrocławi, který vznikl v roce 2007. Zkratku P.I.W.O (Potężny Indeksowany Wyświetlacz Oknowy)  lze volně přeložit jako výkonný indexovaný oknový displej. Osmadvacetičlenný tým podobu světelné show postupně zdokonaloval a objížděl s ním města v Polsku. Zahraničním divákům svůj projekt poprvé představil loni v Brně.

Vydáno pod