Do vyhořelého lesa se vrací život. Lesníci sází v Bzenci nové borovice

Bzenec (Hodonínsko) - Loňský zničující požár lesa nedaleko Bzence na Hodonínsku doslova sežehl 174 hektarů místního lesa. Přesně takovou plochu vzrostlých borovic museli lesníci do konce minulého roku vykácet. Co nespálil ohneň na popel, to alespoň částečně ožehl. Spálené stromy by tak stejně odumřely. Tzv. moravská Sahara se ale nyní vrací do života. Lesníci tu začali s výsadbou nových stromků. Obnova lesa vyjde na patnáct milionů korun.

Ničivý požár během pěti dní zlikvidoval desítky a desítky hektarů osmdesát let starého lesa. „Porost byl vytěžen kromě stromů, u kterých jsme uznali, že jsou vitální a porostou dále. Ty jsme označili žlutým pruhem,“ vysvětlil pár opuštěných stromů na holých pláních lesní správce Karel Ondráček. Vykácené spáleniště ale čeká velká proměna. Pracovníci lesa zde znovu postupně vysadí milion a sto tisíc nových sazenic, převážně borovic. Příští týden budou mladé stromky natírat speciální bílou barvou, aby je zvěř neokusovala.

Tentokrát lesníci při výsadbě myslí i na protipožární opatření. V plánech jsou zaneseny speciální protipožární pásy z listnatých stromů. „Listnaté stromy budeme vyzvedávat ze školky ihned po rozmrznutí. V tomto směru je letošní rok extrémní,“ posteskl si Ladislav Půlpán, vedoucí lesního hospodářství Lesů ČR. Výsadba bude trvat minimálně dva roky, než ale lesní porost doroste původních rozměrů potrvá ještě dalších sto let. „Část pěti a půl hektarů mladého porostu spáleného požárem zůstává ponechána pro výzkum. Zkoumá se na ní osídlení stromů hmyzem,“ prozradil Ondráček.

Byl to pravděpodobně nedopalek z cigarety, který loni v květnu proměnil bzenecký les v ohnivou past. Policie však nakonec případ odložila pro nedostatek důkazů. Více než 1500 hasičů ze tří stovek hasičských jednotek bojovalo s plameny pět dnů. Pomáhali jim kolegové z několika krajů, dokonce i ze sousedního Slovenska. Nejhorší požár za posledních patnáct let bylo vidět až ze vzdálenosti dvaceti kilometrů. Vodu na hašení museli požárníci dopravovat hadicemi z šest kilometrů vzdálené řeky Moravy. Pomáhala jim také tři hasící letadla a tři helikoptéry.

Moravská Sahara

Tzv. moravská Sahara je oblast tvořená písečným podložím, jehož posuny v minulosti vyvolaly řadu půdních pohybů a písečných bouří. V polovině 19. století se tak rozhodlo o zalesnění této oblasti. Právě písečné podloží ztěžovalo hasičům jejich práci. Písek vodu nasával a komplikoval tak záchranné práce. Oblast národní přírodní památky Váté písky u Bzence je spjata s lokalitou lesa Doubravy.

Vydáno pod