Přípravy na cyrilometodějské oslavy jsou v plném proudu

Jižní Morava - Oslavy 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje začnou již tuto sobotu zvláštním koncertem k poctě obou svatých. Centrem oslav bude nejen Velehrad ve Zlínském kraji, ale také jihomoravské Mikulčice. Právě zde proběhne od 24. do 26. května festival setkání kultur, který divákům nabídne koncerty, výstavy i církevní mše. Na oslavy vyčlení Jihomoravský kraj deset milionů korun.

„Navazujeme na státnost Velké Moravy, na kulturní a duchovní tradice, které založili Konstantin a Metoděj,“ připomíná význam obou věrozvěstů jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Část financí poputuje i na zajištění infrastruktury právě v Mikulčicích. Cílem oslav je zdůraznit vzájemnou toleranci mezi jednotlivými náboženstvími.

Vrcholem oslav by mohla být návštěva papeže Františka, o níž se stále jedná. Zda hlava katolické církve skutečně na Moravu zavítá, bude jasné v nejbližších dnech. Oslavy slovanských věrozvěstů mají přilákat i řadu zahraničních hostů, početná delegace přijede například z Bulharska. „Chtěli bychom zdůraznit, co je podstatné na křesťanství, co je na něm nadčasové,“ tvrdí metropolita pravoslavné církve Kryštof.

Digitalizovaná ikona slovanských věrozvěstů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Do Mikulčic zamíří až dvanáct tisíc poutníků

„Mikulčický areál je národní kulturní památka. Domníváme se, že k charakteru významného velkomoravského hradiště osobnosti Konstantina a Metoděje patří. Očekáváme asi osm až dvanáct tisíc návštěvníků,“ řekl vedoucí mikulčického památníku František Synek. Právě kvůli ochraně původního hradiště musí návštěvníci počítat s řadou dopravních omezení. Auta i autobusy budou svedeny na odstavná parkoviště v okolí Mikulčic. Odtud poutníci vyrazí do asi tři a půl kilometru vzdáleného památníku. V něm musí organizátoři připravit podia i nutná sociální zařízení.

Široký kulturní program nabídne nejen bohoslužby. Na své si přijdou také milovníci hudby nebo výstav. V rámci oslav vystoupí řada pěveckých a folklórních souborů. Jedním z nich bude i brněnský Ondráš. „Naším cílem je spojit lokality Slovensko, Bulharsko a Řecko. Pozvali jsme hosty z Nitry, Soluně i Sofie,“ vyjmenovává Synek místa, odkud návštěvníci dorazí.

Výzdobu mikulčického pódia má částečně na starosti i Ondřej Tulus. Pravoslavné ikony profesionálně vyfotografuje, upraví a velkoformátovým tiskem přenese na velké plátno o rozměrech až tři metry. „Jsem pravoslavný křesťan, takže to pro mě není jen zakázka. Ikona je něco, co k nám promlouvá duchovní řečí. Snažím se k tomu tedy přistupovat duchovně,“ upozorňuje na svůj zvláštní vztah k práci Tulus.

O focení ikon hovoří Ondřej Tulus (zdroj: ČT24)

Výročí připomene výstava i docu-drama

Moravské zemské muzeum připravilo k letošnímu významnému výročí i výstavu, která návštěvníky seznamuje s odkazem obou duchovních bratří. Expozice Cyril a Metoděj - doba, život dílo zůstane v Paláci šlechtičen až do konce září letošního roku. Výstavu tvoří pohanské exponáty a další předměty z dob raného křesťanství a je koncipována jako putovní.

Letošní 1150. výročí příchodu obou věrozvěstů zpracovává i netradiční televizní docu-drama. Snímek Cyril a Metoděj: Apoštolové Slovanů kombinuje historická fakta ze života obou světců s atraktivní formou historického velkofilmu. Čtyřdílné výpravné docu-drama, jehož koproducentem je Česká televize, uvidí diváci na svých obrazovkách od 5. července.