Opava chce vyhláškou regulovat počet heren

Opava - Vedení Opavy se chce přidat k dalším městům v republice a omezit provoz heren a výherních automatů na území města. Radní už odsouhlasili návrh vyhlášky.

Zrušit třináct heren ze současných šedesát a nepovolit vznik dalších. Tohoto cíle chtějí opavští radní dosáhnout vydáním vyhlášky o omezení hazardu ve městě.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

„Občané vydefinovali příliš mnoho heren jako jeden z problémů našeho města, takže jsme se rozhodli regulovat počet,“ uvedla Pavla Brady, náměstkyně primátora.

Herny musí zmizet tam, kde je v okruhu sto metrů škola nebo úřad a i tam, kde je ve vzdálenosti padesát metrů nemocnice či poliklinika. A součástí nového předpisu je i seznam konkrétních míst, kde jsou herny nežádoucí. Jedná se o Horní náměstí, Dolní náměstí, ulici Ostrožnou, ulici Hrnčířskou a ulici Mezi Trhy.

Radní ale museli zvážit i negativa svého rozhodnutí. Do městského rozpočtu z heren plynou nemalé peníze. Zákaz heren v centru by ale rozpočet příliš ochudit neměl. 

„V loňském roce činily poplatky za provozování hracích přístrojů něco málo přes třicet čtyři milionů korun. V letošním roce očekáváme, že bychom mohli takto do městské kasy získat zhruba třicet milionů korun,“ informovala Lada Dobrovolná, tisková mluvčí Magistrátu města Opavy.

Jde zpravidla o menší herny a příjem do městského rozpočtu odpovídá jejich velikosti.

Rozhodnout teď musejí zastupitelé. Pokud na svém zasedání vyhlášku schválí, začne platit od roku 2015.