Na pláži Vranovské přehrady turisté odpočívají už osmdesát let

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Do jubilejní 80. rekreační sezóny vstupuje Vranovská přehrada oslavami. Ve znamení osmdesátky se ve Vranově nad Dyjí ponese celý víkend – za osmdesát korun mohou turisté navštívit zdejší zámek, hrad Bítov nebo se v některých penzionech ubytovat. Zdarma jsou pro návštěvníky připravené také vycházky do okolí městyse s průvodcem nebo prohlídky vodní elektrárny.

„Tak jak byla vydařená zima, se snad povede i léto,“ vyhlíží osmdesátou vranovskou sezonu provozovatel největšího kempu na břehu přehrady Pavel Svoboda. Loni mu kempem „proběhlo“ na sto dvacet tisíc lidí. Stejně jako školky, i kempy nyní plní rodinní příslušníci silné generace sedmdesátých let. „Dovolenou si dnes rodiny s dětmi často rozdělí a kromě moře jezdí hodně i k nám. Máme i hodně stálých klientů klienty,“ popisuje Svoboda s tím, že na léto je krom návratu dračích lodí nebo klasického volejbalového programu přichystáno i několik nových akcí.

Turisty, které láká i Svobodův kemp Vranovská pláž, si pochvaluje i starosta městyse Lubomír Vedra (nez.). Podle něj je do Vranova za poslední roky přitáhla právě i vzrůstající kvalita služeb. „Když si vzpomenu na ty první podnikatele v devadesátých letech, tak ti neměli třeba ani přístřešky na kola,“ vzpomíná na éru, kdy i kvůli otevření hranic, turistů ubylo.  „Teď už podnikatelé vědí, že turista, a nejen ten ze zahraničí, je náročný,“ dodává starosta Vedra.

Program

Pátek 12. 4.

18:00 Beseda a autogramiáda s Miroslavem Vaňkem, autorem knihy o historii přehrady „Vranovská přehrada“ (Zámecký hotel ve Vranově nad Dyjí)

Víkend 13. – 14. 4.

Prohlídky Státního zámku Vranov nad Dyjí – cena pro dospělého 80 korun, pro děti poloviční. Zámek je otevřený od 9:00 do 16:00.

Prohlídky Státního hradu Bítov – jednotná cena vstupenky 80 korun. Hrad je otevřený od 9:00 do 16:00

Vodní elektrárna Vranov - bude o víkendu pro návštěvníky otevřená zdarma. Nahlédnout do útrob elektrárny dostanou návštěvníci ve 14 a 15 hodin.

Turistický vláček - o víkendu bude zájemce na trase mezi přehradou a zámkem převážet zdarma

Lodní doprava

  • Vyjížďky hydrobusu Vranov z hráze Vranovské přehrady se zastávkou pod Hradem Bítov. Cena jedné jízdy je 80 korun. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu turistů, je vhodné si místo zarezervovat. Dopolední plavba začíná v 9:30, příjezd zpátky na hráz je v 11:20. Odpoledne hydrobus odjíždí směr Bítov ve 12 hodin, vrací se těšně před 16. hodinou.
  • Loď Viktorie nabídne návštěvníkům přehrady dvouhodinové okružní plavby po přehradě. Loď odjíždí z hráze v 10, 13 a 16 hodin.

Keramická dílna Keramika Piwowarczik – dílna se v sobotu a v neděli otevře pro turisty mez i 14. a 16. hodinou. Keramici si připravili i ukázku tvorby vranovské kameninové keramiky.

Muzeum motocyklů Lesná - o víkendu přivítá návštěvníky zvýhodněným rodinným vstupným 80 korun. Otevřeno bude od 9:00 do 17:00.

Tatra museum Bítov – i tato instituce nabídne turistům výhodné vstupné ve výši 80 korun pro rodiny nebo až pětičlenné skupinky. Expozice bude přístupná od půl 10 do 17 hodin.

Vycházka do okolí Vranova nad Dyjí s průvodkyní NP Podyjí – toulky po okolí rekreačního místa si pro návštěvníky připravilo vedení Národního parku Podyjí. Sobotní okruh vede po Claryho stezkách, v neděli potom zájemci zamíří k Obelisku přímo do parku. Místa je vhodné si dopředu rezervovat, vycházka je zdarma.

Rybolov na soukromém rybníku U Jejkala – milovníci rybaření dostanou o víkendu příležitost zdarma si zachytat na soukromých zarybněných rybnících.

Stavba vodní nádrže ve Vranově nad Dyjí

Vranovská přehrada vznikla na řece Dyji u Vranova nad Dyjí v letech 1930 – 1933. Kvůli stavbě vodního díla byl v roce 1932 zaplaven Bítov, stát nechal novou obec se stejným názvem postavit o pár kilometrů dál na kopci nad řekou. Rozbořené domy a především obvodové zdi bítovského kostela, který jako jediná stavba nebyl zbořen, se výjimečně objevují, když hladina vody v přehradě klesne extrémně nízko. Naposledy se na starý Bítov mohli lidé podívat vloni v zimě, kdy byla přehrada upuštěna na patnáctileté minimum. Nový Bítov vznikl v roce 1932 a byl první uměle vyprojektovanou a postavenou vesnicí v tehdejším Československu.

Přehrada je dlouhá asi 30 kilometrů, zasahuje až pod hrad Bítov do údolí Želetavky. Rozlohou jde o desátou největší přehradu v České republice.

Vydáno pod