Potvrzeno: Státní zástupce chce hnát před soud šéfa Tatry Adamse

Brno - Státní zástupce Jan Petrásek podal ke Krajskému soudu v Brně návrh obžaloby šéfa české pobočky kopřivnické automobilky Tatra Ronalda Adamse. Viní jej z korupce. Adams čelí podezření, že nabídl dvacetimilionový úplatek při jednání o dodávce terénních vozidel české armádě. V kauze úplatků kolem nákupu vozidel Tatra tak nejspíš stanou před soudem tři lidi. Žalobci k němu už dříve poslali bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže. Klíčovým svědectvím je nyní Bartákova výpověď, nepřímé důkazy představují výpovědi dalších svědků, jimiž se Barták svěřil o nabídce úplatku. K nařízení hlavního líčení by mohlo dojít ve lhůtě do dvou měsíců. Adamsovi hrozí rok až pět let za mřížemi.

Právě Barták z korupce obvinil Adamse. O úplatku údajně hovořili na brněnském veletrhu IDET v roce 2009. „Měl nabídnout Bartákovi úplatek v přesně nezjištěné výši za to, že zajistí další objednávku terénních vozidel Tatra pro českou armádu,“ konstatoval Petrásek. Adams prý v této souvislosti hovořil o jakémsi speciálním fondu ve výši 20 milionů, který je určen na získávání veřejných zakázek.

Korupce? Ne, šlo jen o „testování situace“, tvrdí Adams
   
Adams původně odmítal případ komentovat s ohledem na vyšetřování. Lidovým novinám později ale popsal zákulisní vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připustil, že slova o úplatku zazněla, prý ale „jen testoval situaci“.

Rozhovor s Janem Petráskem (zdroj: ČT24)

Policie podrobnosti k jeho stíhání zatím nesdělila. Adams prý podle policie na brněnském veletrhu nabídl tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Bartákovi úplatek za to, že úřad zadá Tatře další armádní zakázky.

Adams uvedl, že v únoru 2008 vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem. Ten mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun.

„Společnost Tatra nepochybně měla zájem na tom získat další zakázku na dodávku terénních vozidel pro českou armádu,“ poznamenal Petrásek s tím, že Barták byl v té době vysoce postaveným státním úředníkem, který si již dříve měl říci představitelům Tatry o úplatek.

„Byl tedy z tohoto pohledu ideální osobou, na kterou by se mohl Adams s nabídkou úplatku obrátit,“ poznamenal státní zástupce.

Mluvčí Tatry Vladimír Bystrov už dříve prohlásil, že se obvinění zakládá na tvrzeních již stíhaných lidí - Bartáka a Smrže. „Tatra považuje obvinění za nedůvodné, policejní postup za nestandardní a návrh na uložení vazby za nezákonný,“ uvedl. Sám Adams obvinění kategoricky popírá.