Švýcaři si přijeli zkontrolovat tramvajovou trať

Olomouc - Do Olomouce přijela delegace ze Švýcarska, která si prohlédla rozestavěnou tramvajovou trať na Nových Sadech. Švýcarská konfederace totiž na výstavbu tratě přispěla přes sto šedesát milionů korun, což jsou téměř tři čtvrtiny celé investice. Tramvajová trať bude měřit necelý kilometr a půl a hotová by měla být už v říjnu.

V pátek dopoledne se i přes vydatný déšť procházeli desítky lidí po staveništi před rostoucí obchodní galerií Šantovka. Nejdůležitějšími muži byli dva Švýcaři, kteří přijeli zkontrolovat, jak stavba pokračuje.Tramvajová trať by měla být hotová za pouhých sto padesát devět dní. Švýcarská delegace se proto přijela přesvědčit i o tom, jestli mají stavbaři šanci tento termín stihnout.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Švýcarská konfederace přispěje na rozvoj veřejné dopravy v Česku téměř dvě a půl miliardy korun, které se rozdělí mezi šest projektů v pěti městech. Důvodem je pomoct snížit emise a zlepšit ovzduší. Z desítek návrhů jich uspělo šest.

„Na základě užšího výběru jsme vyzvali vítězná města, aby vypracovala podrobnější projektovou dokumentaci,“ uvedl Anton Hagen, vedoucí Švýcarské kanceláře pro implementaci Programu švýcarsko-české spolupráce. Olomoucká tramvajová trať byla mezi nimi. Švýcaři na její výstavbu přispějí sto šedesáti pěti miliony korun.

Poprvé se o projektu, díky kterému pojedou tramvaje i do jižní části Olomouce, konkrétně do Nových sadů a sídliště Povel, začalo mluvit před šesti lety. Trať si navíc vyžádala spoustu speciálních řešení.

„Nahoře vede chodník se stromořadím, které nebylo možné přerušit výpadkem ani jednoho stromu, byť je tam horkovod, takže kličkujeme mezi stromy a horkovodem,“ upřesnil Luděk Šťastný, generální architekt projektu.

Hotovo by mělo být už v říjnu. Přesně na tu dobu se zároveň plánuje i otevření nové obchodní galerie Šantovka.

Vydáno pod