Nová výstava ukazuje, jak funguje recyklace odpadků v Brně

Brno – Odpad může být ještě užitečný, to je hlavní poselství výstavy Třídit je cool, která je k vidění v brněnském nákupním centru Vaňkovka. Přesně v duchu hesla výstavy se také nesla úvodní módní přehlídka. Studentky návrhářských oborů divákům představily modely z odpadků.

Návrhářky tentokrát vyměnily běžné materiály za víčka z PET lahví, látky z kontejnerů na textil, cédéčka nebo třeba obyčejné igelitové pytle. Tři nejpovedenější modely vybrala porota.

Cenu za nejlepší návrh si odnesla třiadvacetiletá Veronika Soukopová. Její šaty kombinovaly černou látku a krajku. „Jsou vyrobeny z vánočních ozdůbek. O Vánocích jsem si všimla, že toho má babička doma spoustu a ani je nepoužívá. Rozhodla jsem se je zužitkovat a vyrobila tyto šaty,“ vysvětlila svoji inspiraci Soukopová, která dodává že doma recykluje hlavně papír: „Při navrhování různých modelů ho mám opravdu velkou spotřebu.“

NO COMMENT: Módní přehlídka v rámci výstavy Třídit je cool (zdroj: ČT24)

Na výstavě si mohou návštěvníci prohlédnout také různé výrobky z odpadu nebo osahat recyklační meziprodukty. „Vystavujeme odpad při jeho cestě od vzniku až po využití. Je možné si sáhnout na PET lahve po rozdrcení, než se z nich vyrobí třeba flísové bundy,“ uvedl ředitel společnosti SAKO Jiří Kratochvíl. Tříděný odpad je pro firmu SAKO zároveň zdrojem příjmů. Vyseparovaný papír, sklo, plasty i textil prodává na další zpracování.

Jiří Kratochvíl vysvětluje cestu odpadu v Brně (zdroj: ČT24)

Za loňský rok Brňané vytřídili asi 1 300 tun PET lahví a téměř 10 000 tun papíru. Zástupci města chtějí, aby se toto číslo do budoucna ještě zvýšilo. Připravují proto nové projekty, které by měly lidem separování odpadu ulehčit. „Budeme doplňovat systém sběrných kontejnerů o červené na nebezpečný odpad, kterých je stále málo. Druhou věcí je vybudování dalších podzemních kontejnerů na odpad, protože není nic ideálnějšího, než mít velkoobjemový kontejner pod zemí, kde není vidět,“ řekl primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Výstava potrvá v brněnském nákupním centru Vaňkovka až do 21. dubna a v jejím programu nechybí ani atrakce pro děti. Například tento i příští víkend budou moci všichni zvědavci prozkoumat popelářské auto, které bude u nákupního centra stát mezi dvanáctou a šestou hodinou odpolední.

Celý program akce najdete zde.