Osud ocelárny Evraz nejasný, vyhlášena stávková pohotovost

Ostrava - Odbory společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) vyhlásily stávkovou pohotovost. Mají totiž obavy o další fungování podniku. Ocelárna stojí od začátku dubna. Část zaměstnanců zůstává doma s šedesáti procenty náhrady platu nebo čerpá dovolenou. Provoz kvůli nízké poptávce přerušila ocelárna už loni, a to na tři měsíce. Evraz nyní zvažuje, že ztrátovou českou divizi prodá nebo omezí výrobu.

Mluvčí EVS Jaromír Krišica uvedl, že firma obdržela několik nabídek od potenciálních kupců a vyhodnocuje je. Neuvažuje ale podle něj o tom, že by ostravskou továrnu zavřela, pokud by se rozhodla, že ji neprodá. "Pro zaměstnance i vedení firmy Evraz Vítkovice Steel se nic nemění. Hlavní cíl společnosti zůstává stejný: vyrábět bezpečně a efektivně ocelové
výrobky a co nejlépe sloužit našim zákazníkům," uvedl Krišica. Žádné propouštění se podle něj v současnosti neplánuje.

Odborový předák Zdeněk Kološ ovšem oznámil, že k vyhlášení stávkové pohotovosti vedly odboráře obavy o osud společnosti jako celku, strach z uzavření ocelárny a také z dalšího snižování počtu zaměstnanců.

„S kroky vedení hrubě nesouhlasíme,“ řekl Kološ. Stávková pohotovost byla vyhlášena na neomezenou dobu, závodní výbor odborů o tom rozhodl jednohlasně. „Budeme sledovat vývoj a vyhodnocovat ho. Budeme monitorovat ochotu jít do stávky, pokud by ocelárně hrozilo zavření,“ řekl odborář.

Evraz Vítkovice Steel
Zdroj: ČT24

Práci na další období podle něj nemají zaručenou ani zaměstnanci válcovny a dalších
provozů. „O práci by přišly i firmy, které nás zásobují. Celkem by to zasáhlo přes 3 000 lidí,“ řekl Kološ.
   
Ocelárna stojí od počátku dubna kvůli nízké poptávce. Aktuální odstávka by podle původních plánů měla trvat měsíc.    

Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů. Třetí největší hutní společnost v Česku vyrábí ocel a válcované produkty.

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu. Kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe.

Loni se propadla do ztráty, která činila 335 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun). Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič.