V Jeseníkách se tento víkend rozloučí se zimou

Jeseníky - Na poslední lyžovačku láká asi desítka skiareálů. Pak už bude v provozu pouze nejvýše položené středisko v Česku – Ovčárna. Na tamních svazích stále leží přes metr a půl sněhu a vleky tu pojedou pravděpodobně do konce dubna.

Kouty nad Desnou, Karlov, Červenohorské sedlo, Dolní Morava nebo Branná jsou místa, kde se o víkendu naposledy rozjedou lanovky či vleky. Lyžaři mají v Jeseníkách stále na výběr.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Hrstka nadšených lyžařů se na svah vypravila i dnes. Déšť je neodradil. Do terénu vyrazili i běžkaři. Většina stop se ale už strojově neupravuje.

Letošní lyžařská sezóna v Jeseníkách se výrazně protáhla. Ve volném terénu stále leží až 120 centimetrů sněhu.

Filipovice jsou jediným střediskem s lanovkou, které jedou po Velikonocích i v týdnu. Po neděli oslaví rekord, jsou sto dvacet tři dní v provozu. Tak dlouhou zimu tu nepamatují.

I po sezóně je čeká dost práce. Mají totiž velké plány. „V následujících dvou letech chceme investovat čtyřicet milionů do nové sjezdovky, lanovky, do letního využití areálu, do bobové dráhy,“ uvedl Miroslav Páral ze Skiparku Filipovice.

Většina středisek si sezónu pochvaluje. Extrémně vytížení byli i lyžařští instruktoři. Horští záchranáři zasahovali přes zimu u osmi set šedesáti úrazů.

Zima skončí záchranářům až ve chvíli, kdy se zastaví vleky i na Ovčárně. Příliš velký zájem lyžařů ale už nečekají. S dlouho očekávaným příchodem jara začínají lidé oprašovat spíš bicykly a kolečkové brusle.