Inscenace Ze života hmyzu završuje cyklus Čapek na provázku

Brno - Inscenací Ze života hmyzu vyvrcholil v Divadle Husa na provázku tříletý cyklus věnovaný odkazu Karla Čapka. Hemžení motýlů, jepic či mravenců režíroval umělecký šéf souboru Vladimír Morávek. Představení je pro herce i herečky fyzicky náročné - doslova lezou po stěnách, spouštějí se z provaziště, skáčou z ochozu, někteří tančí u tyče či jezdí na kolečkových bruslích. Inscenace je dlouho dopředu vyprodaná.

Cílem režiséra je předestřít groteskní a sžíravý obraz světa, hru vnímá jako mistrnou alegorii moderní evropské civilizace. „V tom pinožení čapkovského hmyzu se dá zřetelně rozpoznat pinožení naše,“ uvedl Morávek. Chrobáci v inscenaci opečovávají obří diskokouli v nákupním vozíku, poživační motýli kouří a popíjejí, jepice se líhne z kukly tvořené potravinářskou fólií.

V roli Tuláka se do Husy na provázku vrací Jan Zadražil, dlouholetý představitel Nikoly Šuhaje v Baladě pro banditu. Postavu Tuláka, který se na konci představení probouzí ze snu, průběžně ztvárňuje devět herců, právě Zadražil však má největší prostor.

„Člověk je víc než hmyzí havěť - říká na jednom místě hry Tulák. Je víc o to, že má sny, že má vize, že má schopnost nemyslet pořád jen na sebe. V tom jsou nám Čapkové ještě i dnes učiteli,“ domnívá se Morávek.

NO COMMENT: Ukázka z představení Ze života hmyzu (zdroj: ČT24)

S pohybovou stránkou inscenace ve stylu nového cirkusu pomáhal divadelníkům Rostislav Novák, principál pražské La Putyky. Hudbu složil Jiří Hájek, využil při tom prvky rapu i voicebandu. Opakovaně zazní také skladba Pan sen z repertoáru skupiny Kryštof. Scénu vytvořil Jan Štěpánek, kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková.

Projekt Čapek na provázku v uplynulých třech letech postupně naplňovaly inscenace Hordubal, Trapná muka a Dášeňka. Souborné uvedení všech čapkovských představení hostí v druhé polovině dubna pražské Divadlo Archa, na začátku příští sezony se zopakuje v Brně.