Výstava Vladimíra Bláhy v Boskovicích - Imaginace a motivy z lesa

Arkádová chodba Muzea Boskovicka v rezidenci na Hradní ulici se v úterý 9. dubna odpoledne zaplnila návštěvníky všech generací. Slavnostní vernisáží zde byla otevřena další z řady výstav, tentokrát z oboru umělecké fotografie. Nese název Imaginace a motivy z lesa a autorem fotografií je Vladimír Bláha. Úvodem a v průběhu ještě několikrát zazněl zpěv za doprovodu akustické kytary v podání Aleše Bláhy, syna autora prezentovaných děl.

„Zdravím všechny na výstavě Imaginace a motivy z lesa našeho dlouholetého spolupracovníka Vladimíra Bláhy, kterého zde srdečně vítám,“ promluvila ke shromážděným výtvarnice Jana Bayerová.

Výstavu představila pedagožka Mgr. Irma Charvátová. Připomenula nedávné pětašedesáté narozeniny umělce a jeho práci v blanenské slévárně. To byla sedmdesátá a osmdesátá léta. „Už tehdy začal fotografovat v kroužku ČKD Blansko,“ uvedla. Založil skupinu Návraty, ta se zabývala především přírodou. Studoval Základní uměleckou školu v Brně – fotografický obor, pak absolvoval Institut výtvarné fotografie při Slezské univerzitě Opava. Jako fotograf působil v Muzeu města Blanska a pak v Muzeu Boskovicka. Objektivem kamery zachycoval dřevo, stromy, pařezy, vodu a pro odreagování fotografoval město. Autorovu tvorbu tvoří cykly – Děravý, Geometrie města, Dřevo, kámen, kov a další. Dlouho pracoval černobíle klasickými chemickými postupy, později snímky upravoval výtvarně tónováním. Nyní používá digitální technologii, počítač. Vytvořil padesát autorských knih. Současná výstava je souborem abstraktních obrazů z přírody plné exprese, napětí, aktivity. Barevnost je úmyslně zvýrazněna.

„Abstraktní fotografií se zabývám 45 let,“ rozhovořil se autor. „Zpočátku jsem fotografoval vše, pak jsem se vypracoval k přírodě. V létě jsem v lese celý den. Soubor výstavy je z let 2008 – 2012. Základem každého snímku je přírodní motiv, umělecké úpravy dělám v počítači.“

Výstavu Imaginace a motivy z lesa je možné zhlédnout do 5. května v Muzeu Boskovicka.

Luboš Sušil, Boskovice